CANVIS EN CULTURA

L'aforament de sales creix al 70% però amb un límit de 1.000 espectadors

El món de les arts escèniques celebra la mesura que permet augmentar la capacitat dels espais culturals

zentauroepp54978432 icult alerta roja vermella200917222029

zentauroepp54978432 icult alerta roja vermella200917222029 / Alvaro Monge

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El món de les arts escèniques valora positivament l’ampliació al 70% dels aforaments als equipaments culturals i cines de Barcelona i 15 municipis de la seva àrea metropolitana, aprovada ahir pel Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat). Fins ara, el límit era del 50%, implantat arran de la pandèmia. No obstant, tot i que el sector cultural ha aconseguit una cosa per la qual lluitava des de feia temps, el cert és que la nova limitació a 1.000 localitats de màxim en qualsevol esdeveniment cultural perjudica els llocs amb grans aforaments com el Liceu (2.292), l’Auditori (2.200) o el Palau de la Música (1.970). S’espera que les noves mesures, comunicades de manera conjunta a través dels departaments d’Interior i Salut de la Generalitat, siguin oficials a partir d’aquest dimarts. En concret, la mesura afecta tots els equipaments culturals de la ciutat de Barcelona i de les localitats de Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Badalona, Sant Feliu de Llobregat, Gavà i Castelldefels.

Reaccions

«Aquest màxim d’espectadors ens deixa com estàvem. Si no podem posar més de 1.000 persones al Liceu ens quedarem a prop d’aquest 50% que ja teníem», deia Valentí Oviedo, director general del Gran Teatre. Robert Brufau, responsable de l’Auditori, es va manifestar en la mateixa línia. Ja es va avisar els abonats que seria difícil conservar els seients que tenien reservats històricament a la Sala 1. A la 2, amb 586 places, ara «hi podran entrar més espectadors». Joan Oller, director general del Palau de la Música, prefereix esperar a veure la lletra petita del nou decret abans d’entrar en valoracions. S’ha d’esperar que es publiqui en el DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya), explica des del Palau. No és l’únic que pensa així. Isabel Vidal, presidenta d’Adetca, l’associació d’empreses teatrals més gran de Catalunya, hi coincideix tot i que celebra la notícia. «Estem molt contents», va dir Vidal. «Tots els teatres som segurs i per tant s’haurien d’eliminar les restriccions a Girona i altres localitats. Esperem llegir aviat la resolució», va assenyalar.

Bé, però tard

Notícies relacionades

La mesura hauria beneficiat el festival Temporada Alta, previst per a l’octubre, d’haver-se aprovat abans, a principis de setembre. Ara, amb el sistema de venda d’entrades dissenyat per omplir només el 50% dels espais ja en marxa, no el canviaran. Tot i així, Salvador Sunyer aplaudeix la mesura. «Farà més suportable i sostenible la situació actual, sobretot per al teatre privat», destaca el director del festival. I recorda que no gaire lluny d’aquí les coses són més senzilles. «A França la gent pot omplir els espais al 100% sempre que portin mascareta i no superin les 2.000 persones».

La nova consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha complert amb l’anunci que va fer divendres.  Veurem si també aconsegueix que el Parlament declari la cultura com a bé essencial.