Polèmica

El guanyador de l'Espasa de Poesia dona la cara per provar que no és un robot

Les sospites entorn de Rafael Cabaliere obliguen l'autor a penjar un vídeo a la xarxa per demostrar que existeix

zentauroepp54930304 icult200914191411

zentauroepp54930304 icult200914191411

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

¿Existeix Rafael Cabaliere, el flamant guanyador del Premi Espasa de Poesia? ¿O només és un parell de fotografies i una sèrie de voluminosos comptes a les xarxes socials alimentades a base de bots? ¿És Cabaliere el nou Milli Vanilli de la poesia juvenil? Aquestes són les preguntes que s’han fet alguns internautes que han expressat els seus dubtes al respecte. Aquests dubtes han tingut tanta repercussió que l’editorial ha hagut de demanar a Cabaliere, que només tenia una foto seva a les xarxes, que pengé un vídeo, com ha fet a Twitter i Instagram aquest dilluns.

El 4 de setembre, el premi Espasa de Poesia, dotat amb 20.000 euros, va ser destinat a Cabaliere, un jove veneçolà enginyer i publicista de 34 anys (el límit per presentar-se al premi és 35 anys) que té com a targeta de presentació gairebé 900.000 seguidors a Twitter i més de 700.000 a Instagram, per la qual cosa els membres del jurat van definir la seva obra com una poesia «amb un caire juvenil, motivador i fresc». El problema és que els comptes de Cabaliere tenen un comportament inusual: molts seguidors però una microscòpica interacció, el que els internautes anomenen ‘engagement’. De fet, fins diumenge a la tarda Cabaliere només va interactuar amb tres persones (cosa que deixa en bastant mal paper el seu actiu com a ‘influencer’) i, a més, el seu perfil registra caigudes de vuit mil seguidors sense saber ben bé per què.  

S’haurà de veure si ‘Alzando el vuelo’, que es publicarà el 18 d’octubre, està en la línia d’aquesta nova poesia-receptari directa, simple i assimilable a l’autoajuda, especialment en el terreny amorós (que acaba a les carpetes dels adolescents o en la seva pell com a tatuatges) que és la que Cabaliere mostra a les xarxes. Que Cabaliere hagi sigut distingit pel jurat format per Luis Alberto de Cuenca, Ana Porto, Marwan i Alejandro Palomas, a més d’Ana Rosa Semprún, de part de l’editorial, ja es va discutir en blogs i xarxes socials per la «simplicitat» de la seva proposta d’acord amb la seva poesia ja coneguda.

Notícies relacionades

A aquesta primera contestació respecte a la qualitat de l’obra s’ha unit ara el dubte de si Cabaliere existeix o no.  Amb el vídeo, penjat aquest dilluns, almenys li posem cara, i tot i que no fa menció a les suspicàcies despertades, només parla de la felicitat que li ha suposat haver guanyat el premi (10 dies després d’haver-ho fet) i lamenta que no podrà venir a Espanya a fer la presentació del poemari a causa de la Covid. Els membres del jurat, que van prendre la decisió per unanimitat, han declarat que no coneixien anteriorment Cabaliere i fonts de l’editorial diuen que no saben si el nom és autèntic o si correspon a un pseudònim, molt comú en l’àmbit literari. David Cebrián, director de comunicació i màrqueting d’Espasa, ha dit que el segell s’ha comunicat diverses vegades amb el poeta. 

De moment, hi ha molt interès (controvertit) pel llibre. Per si els poemes els que ja hi ha publicats. Aquí un exemple: “Porque hay días / que tu mejor opción / es irte a dormir, /durmiendo / las cosas no pesan, no duelen, no cansan. Dormir repara». És d’esperar que llavors es coneguin més dades de l’autor.