PRODUCCIÓ MALEÏDA

La maledicció de 'Los nuevos mutantes'

La pel·lícula de superherois arriba per fi als cines després de sobreviure a una fusió empresarial, el col·lapse de la saga 'X-Men' i la pandèmia

zentauroepp54678423 icult los nuevos mutantes200828175822

zentauroepp54678423 icult los nuevos mutantes200828175822

3
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

En el seu camí cap a la cartellera, ‘Los nuevos mutante’ ha sobreviscut a una fusió empresarial, el col·lapse de la saga cinematogràfica de la qual és parent i, com no, una pandèmia. Han passat cinc anys des que es va iniciar la producció de la pel·lícula, i tres des que va finalitzar el seu rodatge; inicialment la seva estrena havia de tenir lloc l’abril del 2018, però es va posposar primer al febrer del 2019, després a l’agost d’aquell mateix any i després a l’abril del 2020. Però llavors va aparèixer el virus. «En realitat, tots aquests retards em van donar més temps temps per treballar, així que els espectadors tindran l’oportunitat de veure exactament la pel·lícula que jo vaig voler fer des del principi», ens explica el director Josh Boone a través de videoconferència. «No negaré, això sí, que el procés ha resultat una mica frustrant». 

‘Los nuevos mutantes’ es basa en els còmics de Marvel del mateix nom, nascuts el 1982 a tall de ‘spin-off’ d’‘X-Men’. Quan van decidir adaptar-los a la pantalla, els executius dels estudis Fox van pensar que, en cas de tenir èxit, la pel·lícula ajudaria a consolidar els seus plans d’utilitzar l’univers ‘X-Men’ –llavors format per set pel·lícules i diverses telesèries– com a punt de partida per crear diverses franquícies cinematogràfiques; és el mateix raonament que va donar llum verda a ‘Deadpool’ (2016). «Des del principi la meva idea va ser explicar una història de superherois influïda pel cine de terror dels 90 i, per tant, més fosca que el cine típic de Marvel», explica Boone sobre la pel·lícula, protagonitzada per cinc adolescents amb poders especials que s’han d’escapar de la institució mental on han sigut tancats per salvar-se. «Però també vaig prendre inspiració de les pel·lícules de John Hughes, especialment ‘El club de los cinco’, i de l’humor de ‘Buffy, cazavampiros’».

Diferències creatives 

Les diferències creatives, recorda el director, van sorgir quan va començar el procés de producció. «En les primeres versions del guió, la història transcorria en el mateix període temporal que la d’‘X-Men: Apocalipsis’, que llavors encara no s’havia estrenat. Però quan van veure ‘Apocalipsis’ van decidir que ‘Los nuevos mutantes’ se’n distanciés el màxim possible, així que vam haver de reescriure per ambientar-la en el present». Tampoc van faltar tensions durant el rodatge, que parcialment va tenir lloc en un hospital abandonat prèviament utilitzat per Martin Scorsese a ‘Shutter Island’ i en el qual, segons es diu, van passar diverses coses terribles en el passat. «Diversos membres de l’equip van tenir experiències estranyes al llarg de la filmació», explica Boone. «Una de les nostres operadores de producció havia de ser acompanyada al seu cotxe al final de cada jornada perquè havia sentit veus que li xiuxiuejaven a cau d’orella. He de confessar que vaig fer el que vaig poder perquè em passés una cosa semblant, però no va succeir». 

En tot cas, el gran obstacle de ‘Los nuevos mutantes’ en el seu camí dels cines va ser la compra de Fox per part de Disney, que es va completar a principis del 2019. «Això va deixar la nostra pel·lícula atrapada en uns llimbs, perquè a Fox van decidir dedicar-se exclusivament a completar ‘X-Men: Fénix Oscura’ i vam haver de fer un pas al costat fins que Disney ens va permetre acabar el nostre treball», explica el director amb resignació. «Quan treballes per als grans estudis, aquestes coses passen. Seria ingenu esperar que compartissin la passió que el director té al treballar en una pel·lícula. Per a ells, es tracta principalment de fer negoci».

Notícies relacionades

Boone havia dissenyat ‘Los nuevos mutantes’ com una trilogia –«la segona entrega havia d’estar centrada en una invasió alienígena, i la tercera havia de ser una pel·lícula de terror apocalíptica»–, però l’arribada de Disney amb els seus plans respecte a l’univers Marvel ho va canviar tot.

‘Los nuevos mutantes’ s’ha estrenat amb el seu potencial taquiller minvat, no tant per totes aquestes vicissituds –tot i que també– com per les limitacions imposades pel coronavirus. «El curiós és que la pel·lícula parla d’uns nois que estan atrapats en una quarantena, i això fa que sigui idònia per a aquest moment», assenyala Boone, que aviat estrenarà la seva adaptació televisiva d’‘Apocalipsis’, la novel·la de Stephen King. «Si la seva estrena serveix per proporcionar entreteniment al seu públic en aquests temps difícils, i a fer-ho amb herois amb els quals comparteixen més problemes i inquietuds que amb ‘Iron Man’, em dono per satisfet».

Temes:

Cine