QUÈ FER AVUI... A CASA

Els millors actes de les Festes de Gràcia 2020, edició 'online'

Els veïns del barri compartiran diàriament tota mena d'actes al seu canal de YouTube

Ofereixen espectacles infantils i per a adults, documentals i concerts de diferents estils

havaneres-anxovetes

havaneres-anxovetes

5
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

En aquestes dates de mitjans d’agost cada any se solen celebrar les tradicionals Festes de Gràcia que només s’han suspès en ocasions puntuals, com durant la guerra civil. La situació actual podria fer pensar que aquest estiu ens en quedaríem sense, però els veïns del barri no estan disposats a deixar-nos sols i han buscat una solució ja que els actes seran emesos cada dia al seu canal de YouTube (pregravats o en directe) i allà es mantindran durant un temps perquè els puguem recuperar més tard. Així que podrem viure-les sense necessitat de sortir de casa. Excepcionalment alguns carrers han aixecat un sostre a tall d’ornament simbòlic per recordar que encara així aquesta celebració segueix en marxa. A continuació repassarem cronològicament algunes de les activitats més destacades que es podran disfrutar des d’avui mateix i fins al divendres 21.

Rodatge del documental ‘Sentir i guarnir’, de Marta Alonso.

Un documental, activitats infantils i música

Arrenquem aquesta tarda amb el tradicional pregó que podrà seguir-se en aquest enllaç (19 hores) i que estarà a càrrec de tres responsables del personal sanitari, col·lectiu a qui es dediquen aquest any les festes, poc després (21 h), l’activista cultural Josep Maria Fornés llegirà un poema sobre aquesta celebració il·lustrat amb imatges d’altres edicions i, a la nit, es podrà veure el documental ‘Sentir i guarnir: 200 anys de Festa Major a Gràcia’ (22 h), en què la periodista Marta Alonso descriu el voluntariat dels veïns que han contribuït a mantenir viva aquesta tradició.

 

 

Dissabte predominen els espectacles, que s’iniciaran a les 11 del matí amb el grup Xiula i Donem-li una volta al cos i aixecaran l’ànim de tota la família. A la tarda (17 h), danses caribenyes i africanes amb Donadanza i el seu Malimba; Marla Jesús ironitzarà (20 h) en un monòleg sobre la seva relació amb el seu mòbil i la música ocuparà la nit amb el folk oníric de la cantautora Patricia Atzur (21 h), l’indie-rock dels Allson Darwin (22 h) que presentaran el seu últim treball Meaningless Sounds, les versions de clàssics de The Milkers (23 h) i tancarà la vetllada, a les 0.30 h, el DJ El Pinxa.

Una imatge del concert de The Milkers. / JOSEP Mª CONTEL

Titelles, pallassos i dansa en clau femenina

Les primeres hores de diumenge estaran dedicades als petits amb Teatrino La Comediant i els seus contes ecològics reunits a Amunt i avall: pageses, cucs i alls (11 h), els titelles feministes de Project Quimera (17 h) i les pallasses de Pedettes Varietés que presentaran el seu trepidant Jo vull ser (18 hores). Els Castellers de la Vila de Gràcia ens explicaran els seus secrets (19 h) i també tindrem danses acrobàtiques entre ombres amb Maria Villate a Into the shadows (20 h), un combat de cants improvisats amb corrandes, cant i ball flamenc i altres gèneres (21 h), folk amb l’Orquestrina Trama (22 h) per tancar amb la productora DJ Baeza (0.30 h) i els seus temes per ballar.

Pea Green Boat presenta el seu espectacle de titelles, ‘Gnoma’. / JOSEP Mª CONTEL

Dilluns hi haurà titelles amb Pea Green Boat i el seu Gnoma (11 h), que parla de la convivència i l’amistat i, després, a l’hora del vermut (13 h) l’animada rumba d’Alma de Boquerón. La jornada es dedicarà a l’entrega de diversos premis i acabarà amb la projecció del documental Els últims (21.30 h), que il·lustra els preparatius dels veïns de la comissió de festes del carrer Puigmartí.

 

 

Poemes, una revista, rumba i homenatge

Arribem a dimarts amb Muxics, amb Marta García (11 h) convidant els petits a cantar i ballar, i els grans tindran la seva oportunitat a les 13 h amb Onicorium, un grup amb artistes de diversos països que combinen estils musicals. Teresa Vergès recitarà les poesies amb lectura femenina d’Escapçall de petites històries(17 h) i els contes tornaran a ser protagonistes amb Pep López (19.30 hores). La gent del Centre Moral de Gràcia celebra els seus 150 anys amb la revista musical Do de pecho (19.30 h.), que recorda els ídols del Paral·lel com La Bella Dorita, Raquel Meyer o La Maña i també hi haurà flamenc amb Metropolitan (21.30 h), companyia formada per una ‘bailaora’ madrilenya, una guitarrista iraniana i una cantant barcelonina tancant la jornada amb la música tradicional de La Portàtil FM (23 hores).

JOSEP Mª CONTEL / Dimarts podem descobrir Flamenco Metropolitan. / 

El Teatrino de La Cuentista tornarà dimecres amb Rinxols d’Ós (23 h) sobre un gran carnaval d’animals al bosc; el dia continuarà amb Alma de Pato (13 h) i la seva rumba combinada amb samba, swing i funk i Desastrosus Cirkus (17 h), a càrrec de la companyia de teatre de carrer de l’Ateneu Popular de Nou Barris. També hi haurà temps per homenatjar el filòsof i pedagog Gianni Rodari en el centenari del seu naixement amb la lectura d’alguns dels seus Contes per telèfon (19 h) i per als concerts de Troffa Hamra amb Javier Manzanares (20 h) entre el swing i la bossa, i de Wax & Boogie (21.30 h) que van del blues al boogie boogie.

JOSEP Mª CONTEL / El Teatrino La Cuentista presenta ‘Rinxols d’Ós’. / 

El trivial del barri, Meritxell Neddermann i Andrea Motis

Dijous caldrà despertar els nadons a les 11 del matí (si és que a aquelles hores ja no estan donant guerra) perquè descobreixin La Jana i els sentiments sobre una nena que ha perdut les emocions. L’associació Comediarte promou el teatre amb valors amb espectacles com Els superherois també beuen llet (17 h) en què reflexionen sobre la convivència entre nens i els seus drets, últimament tan vulnerats, i Vicenç Sanclemente repassa les celebracions del barri al segle XXI al documental Gràcia, una festa a l’ADN (19.30 hores). Els aficionats a les preguntes i respostes poden posar a prova els seus coneixements sobre la festa de Gràcia en un joc (20 h) per mitjà de l’aplicació Kahoot i guanyar un lot de cerveses selectes. La nit acollirà dos formidables concerts, el de la cantautora indie Meritxell Nedderman (21 h) amb el seu In the backyard of the castle i la rumba de Son de Gràcia (22.30 hores).

 

 

Divendres aquesta edició acabarà però encara ens espera l’original versió de la Caputxella Vermella que ens explicaran Blai Sanabre i Susanna Nabó (11 h), els titelles i contes mediterranis de Titelles L’Estenedor (12 h), l’audició de sardanes amb la Cobla Jovenívola de Sabadell i la Jove de Berga (18.30 h) o les havaneres en clau femenina de Les Anxovetes (20.30 hores). El final de festa el posaran la sensacional cantant i trompetista Andrea Motis (22 h) que repassarà el seu últim disc dedicat al Brasil i la DJ Muerta Sánchez (23 h), especialista en petardeig. I parlant de petards, a les 12 de la matinada s’acabaran les transmissions amb un vídeo per demanar la gent que acomiadi la festa amb una traca de globus (al seu canal de YouTube ofereixen un tutorial per aprendre a fer-ho). Una setmana per descobrir que les Festes de Gràcia segueixen vives...

Notícies relacionades