PAISATGES AMB MÚSICA I LLETRA (3)

Jack Johnson, de Hawaii a la Costa Brava

Jack Johnson s'ha inspirat en la costa empordanesa per escriure algunes de les seves cançons d'amor, acollit a Sant Feliu de Guíxols per Eduard Estivill i Montserrat Domènech (Falsterbo)

zentauroepp54411566 200808185130

zentauroepp54411566 200808185130

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

En els concerts de Jack Johnson a Catalunya no és estrany que pugi a escena una parella, «Eddie and Montse», a cantar amb ell alguna estrofa en català. Així ha sigut, dues vegades, en el Cruïlla (2011 i 2014), i una a Porta Ferrada (2018). Ells són Eduard Estivill i Montserrat Domènech, la parella Falsterbo, els responsables, a través de la seva filla Carla, que l’autor de ‘Better together’ hagi trobat a la Costa Brava un lloc que, fins i tot sense subministrar potser les onades perfectes del seu Hawaii natal, li hagi inspirat algunes de les seves més sentides cançons d’amor.

Les arrels de la història queden lluny. Cal viatjar a la Califòrnia de 1966, quan un Eduard Estivill de 18 anys es va veure disfrutant d’una beca d’estudiants a Carlsbad, entre Los Angeles i San Diego, davant l’oceà. Quina bicoca: dos cursos, en plena ‘revolució de l’amor’, «acudint a la ‘highschool’» i, els divendres a la tarda, als concerts a la platja de The Mama’s & The Papa’s, The Beach Boys, The Byrds, The Hollies, The Lovin’ Spoonful...

«Un dia ens van portar a una xerrada amb Jack Kerouac i Allen Ginsberg, parlant-nos de l’LSD, i de sobte ens van treure a ‘uns amics’ que cantaven: ¡I eren Bob Dylan i Joan Baez!», recorda Estivill, que quan va tornar va crear Falsterbo 3 i es va integrar al Grup de Folk, i que fa broma amb la seva aventura americana sense mitificar-la. «Jo no era llavors plenament conscient del que significava».

L’estudiant surfista

Durant la seva estada va sorgir l’amistat amb la família Tell, que es conservaria al llarg dels anys i que, gairebé tres dècades després, el 1994, repetint la peripècia transatlàntica, va acollir la jove Carla, la filla d’Estivill i Montse Domènech. Els Tell, els «papes americans» de Carla, tenien una filla, Kim, que sortia amb un noi anomenat Jack, surfista i estudiant d’imatge i so a la Universitat de Santa Barbara.

Tres anys més tard, els Estivill-Domènech van rebre una trucada: eren Kim i Jack, que estaven de viatge per Europa i havien anat a parar amb la furgoneta al càmping La Ballena Alegre, de Viladecans. «Ell s’havia cremat la mà amb el dipòsit de l’aigua i me’l vaig emportar a casa nostra, a la platja de Sant Pol, a Sant Feliu de Guíxols. Li vaig curar, i es van quedar un parell de setmanes amb nosaltres», explica Eduard Estivill. El surfista havia patit una lesió que el va apartar de les onades, i feia incursions amb la guitarra. «Un dia em va cantar una cançó seva i li vaig dir: ‘No està malament, ¿però en saps alguna dels Beatles?’ El meu olfacte per descobrir talents és sensacional», es mofa el cantant i doctor, reconegudíssim especialista en medicina del son.

Macarrons a la cala

La parella va tornar el 2000, en el seu viatge de noces, i més i més vegades d’ara endavant, arrelant a la Costa Brava, que com el mateix Jack Johnson ha afirmat, ha sigut una font d’inspiració de les seves cançons romàntiques. «Hem recorregut l’Empordà amb ells, llocs com Peratallada i molts d’altres, tot i que el que més li agrada és la costa i anar descobrint-la des del mar. Tenim una barca de sis metres i sortim junts i ens mengem uns macarrons en una cala, i ells, amb els seus fills, s’ho passen bomba».

L’amistat va fer el salt als escenaris en el Parc del Fòrum, al festival Cruïlla, quan Johnson va demanar a Eddie i Montse que cantessin amb ell el seu tema ‘Home’, part del qual Estivill va catalanitzar. En les següents ocasions van convertir ’I got you’ en ‘Ja hi ets tu’ (aquesta, adaptada per Isidor Marí) i ‘Sunsets for somebody else’ en ‘Postes de sol per algú’.

Notícies relacionades

Les complicitats no han fet més que créixer en aquests anys. I l’admiració per aquesta parella que sembla viure molt aliena a les brillantors de l’estrella pop. «En Jack munta les seves gires a l’estiu perquè els seus fills no es perdin classes». Parlem d’una família molt compromesa en qüestions mediambientals. «Han arribat a comprar una muntanya a Hawaii perquè no s’hi pugui construir».

I la història segueix: La Carla té tres fills, com Jack i Kim. «I ja tenen planejat que quan tinguin 17 o 18 anys els enviaran d’intercanvi a Califòrnia».