CRÍTICA DE CINE

'Judy & Punch': titelles contra el masclisme

Mirrah Foulkes reinterpreta la llegenda a través de la mirada femenina actual i la converteix en un conte fosc que reflexiona entorn de la misogínia i els perills del fanatisme

Estrenos de la semana, trailer de Judy and Punch. / periodico

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Judy & Punch ★★

Direcció:  Mirrah Foulkes

Repartiment:  Mia Wasikowska, Damon Herriman, Tom Budge, Benedict Hardie, Terry Norris, Eddie Baroo, Lucy Velik, Amy Christian

Títol original:   ‘Judy & Punch’

País:  Austràlia

Durada:  106 minuts

Any:  2019

Gènere:  Drama

Estrena:  7 d’agost del 2020

En la tradició anglosaxona, el Punch era un titella que bàsicament es comunicava pegant amb la seva porra, en especial a la seva dona, la Judy, a qui maltractava sense parar, fet que provocava el riure en nens i adults. La violència domèstica s’ha mantingut durant segles incrustada en la mentalitat de la societat, fins i tot formant part de l’educació infantil a través de certs elements de la cultura popular.

Ara, l’australiana Mirrah Foulkes recupera aquesta llegenda per reinterpretar-la a través de la mirada femenina actual i convertir-la en un conte fosc que reflexiona entorn de la misogínia i els perills del fanatisme.

Notícies relacionades

Des dels primers acords ens endinsem en un univers a mig camí entre la realitat i la representació en el qual hi ha lloc per a la superstició i l’ocultisme enmig d’un ambient moral tòxic i asfixiant. Així les accions d’aquests titelles simbolitzaran la mentalitat d’una societat en la qual els homes colpegen i les dones se sotmeten a la seva voluntat. I, si es rebel·len, són condemnades per bruixes.

‘Judy & Punch’ s’encarrega d’intercanviar aquests rols a través d’una història de venjança en la qual la protagonista, després d’haver sigut brutament agredida, agafarà les regnes del seu propi relat per donar una lliçó a aquest home egòlatra, símbol del masclisme i la repressió femenina, perquè no torni a posar-li les mans a sobre mai més.