VIDEOJOCS

Realitat Virtual: quan les noves tecnologies van més enllà de l'oci

Els sistemes de Realitat Virtual i Augmentada són potents eines fetes servir per tractar trastorns, ajudar en la rehabilitació o millorar la formació en medicina.

nene car 1200

nene car 1200

2
Es llegeix en minuts
Carlos de Ayala / Elsotanoperdido

El terme Realitat Virtual sempre ens evoca l’experiència de viure dins d’un món irreal, però aquesta tecnologia pot oferir molts més usos a més del mer entreteniment. Des d’avenços sorprenents en el camp de la rehabilitació de pacients amb mobilitat reduïda, fins al tractament de fòbies o la creació de laboratoris virtuals per formar futurs mèdics i científics.

És una eina al servei de la societat que ha de ser present en la nostra vida quotidiana, i això és ja és un fet, com demostra, per exemple, el Mètode Foren, que utilitza la Realitat Virtual per al tractament i rehabilitació de persones amb lesions neurològiques i motrius, així com en pacients amb esclerosi múltiple. Pot sonar a ciència-ficció, però aquesta «neurovirtualitat» ja ha sigut utilitzada amb resultats extraordinaris.

La clau per convertir la Realitat Virtual en una eina de rehabilitació està en les neurones mirall, descobertes el 1996. Quan algú perd la capacitat de caminar, les seves neurones deixen d’ocupar-se d’aquesta funció per dedicar-se a d’altres. Les neurones s’adapten en una mena de fenomen de compensació. Per exemple, els invidents desenvolupen un tacte més acusat.

Per evitar que el cervell es rendeixi, aquest equip mèdic grava actors vestits amb la mateixa roba que el pacient, movent les cames. A l’observar l’esmentat moviment a través d’unes ulleres VR, les neurones comencen a excitar-se, en una teràpia combinada amb l’ús d’elèctrodes a determinats músculs. El cervell no es deixa enganyar fàcilment, d’aquí la necessitat d’introduir impulsos físics i l’ús d’imatges reals, ja que no es creu les imatges generades per ordinador. Avui dia s’ha aconseguit augmentar la força muscular, remetre el dolor i disminuir la rigidesa dels esmentats músculs.

Notícies relacionades

Hi ha més aplicacions en l’ús de la Realitat Virtual dins del camp de la rehabilitació, des del tractament de fòbies fins al monitoratge a distància dels pacients. En la Unitat de Trasplantaments de la Pau utilitzen la Realitat Virtual per ajudar els més joves a superar algunes de les seqüeles emocionals que provoquen l’estada continuada en un hospital. Un trasplantament requereix una hospitalització que té un fort impacte tant en els nens pacients com en el nucli familiar. En el cas dels primers, això pot produir trastorns d’ansietat per separació, estrès posttraumàtic i fins i tot fòbia a la deglució després de passar molt temps utilitzant una sonda nasogàstrica. Aquesta tecnologia ajuda els nens a superar moltes de les seqüeles emocionals.

La Realitat Virtual és una poderosa eina en mans dels equips mèdics, però també pot ajudar a la formació dels futurs doctors i científics. A través de les ulleres de Realitat Augmentada HoloLens de Microsoft, es pot accedir a un conjunt d’aplicacions destinades a la teleformació a distància en el camp de la biomedicina. De manera que, gràcies a la Realitat Mixta, els centres de formació poden mantenir contacte directe amb els centres educatius. Els alumnes poden ser testimonis de les operacions, sense necessitat de desplaçar-se de les aules i tenen comunicació constant amb els cirurgians, i fins i tot poden realitzar experiments en laboratoris virtuals que costarien milions d’euros al món real, sense posar en risc la seva integritat física. Tots aquests avenços són només el primer pas cap a la següent revolució, la Realitat Mixta, que fusionarà la Realitat Virtual amb la Realitat Augmentada. Aquestes tecnologies ja fa bastant temps que estan entre nosaltres, però no s’aturaran en el camp de l’entreteniment. El futur de la indústria, la sanitat o l’educació està lligat a unes ulleres.

Temes:

Videojocs