OFERTA NOMÉS A CINES

Guia de les pel·lícules que veurem (o no) aquest estiu

Una selecció de títols per degustar durant la temporada estival, tot i que les dates d'estrena estan subjectes als vaivens derivats de la pandèmia del coronavirus

zentauroepp53975991 icult tenet200703130616

zentauroepp53975991 icult tenet200703130616

5
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Com les nostres vides mateixes, fa mesos que les dates d’estrena de les pel·lícules estan descontrolades; i això, entre altres coses, significa que el 2020 es quedarà sense la seva temporada estiuenca de ‘blockbusters’. Títols destinats a rebentar la taquilla que volien veure la llum en el període estival –com ‘Top Gun: Maverick’; com ‘Wonder Woman 1984’; com ‘Cazafantasmas: Más allá’; com ‘Bob Esponja: un héroe al rescate’– han posposat diversos mesos la seva estrena, perquè necessiten projectar-se en sales plenes per oferir beneficis a Hollywood.

A canvi, es preveu que en les pròximes setmanes l’atractiu comercial de la cartellera l’aportaran un grapat de produccions que per mida no s’ajustarien a la definició de ‘blockbuster’ –segons el diccionari Merriam-Webster, «una cosa notablement cara, d’èxit, gran o extravagant»– i, sobretot, dues pel·lícules d’altíssim pressupost –uns 200 milions de dòlars cada una– que intentaran desafiar la pandèmia i salvar així almenys una part de la taquilla estiuenca: ‘Tenet’, la nova de Christopher Nolan, i ‘Mulan’ ‘remake’ d’acció real del clàssic animat de Disney. No es pot descartar, això sí, que l’una o l’altra, o totes dues, acabin posposant l’estrena –ja ho van fer diverses vegades en les passades setmanes; el virus segueix entre nosaltres i recupera força, i per a bona part dels espectadors el temor que infon és molt més gran que la confiança en les mesures de seguretat adoptades per les sales i en el civisme dels altres. Per això, recomanem precaució en la gestió de la guia d’estrenes estiuenques que oferim a continuació.

‘Scooby’ (15 de juliol)

No és una seqüela ni una preqüela de cap de les pel·lícules prèvies de Scooby-Doo sinó un ‘reboot’ animat de la saga cinematogràfica que el gos detectiu va protagonitzar la dècada passada. Ja estrenada en ‘streaming’ en alguns països, la pel·lícula no ha aconseguit bones crítiques. Però d’alguna manera caldrà entretenir les criatures durant l’estiu.


‘Padre no hay más que uno 2’ (7 d’agost)

La seva existència mateixa va quedar garantida quan ‘Padre no hay más que uno’ (2019) va aconseguir recaptar 14,2 milions d’euros i atraure a les sales a 2,4 milions d’espectadors, i llavors semblava fora de tot dubte que obtindria encara més èxit. Ara, és clar, totes les certeses sobre el seu potencial de cara a la taquilla han desaparegut. Que el virus reparteixi sort. 


‘Tenet’ (12 d’agost)

Ningú, ni tan sols els actors, sap del cert de què tracta, però sembla confirmat que el seu protagonista és un agent secret la missió del qual és aturar la tercera guerra mundial. La seva estrena inspira dues reflexions que, ateses les circumstàncies, entren en conflicte l’una amb l’altra: la primera és que, coneixent el director Christopher Nolan, és una pel·lícula que exigeix ser vista en la pantalla més gran possible –pel que sembla, durant el rodatge Nolan va fer explotar un Boeing 747; la segona és que, considerant quant li agraden a Nolan els trencaclosques narratius, l’ideal seria poder prestar a la pel·lícula el 100 per cent de la nostra atenció, sense haver de preocupar-nos per aquest espectador que, a la nostra dreta –sigui quina sigui la distància de seguretat–, no deixa de tossir. 


‘Greenland, el último refugio’ (21 d’agost)

Gerald Butler ha recollit el testimoni de Schwarzenegger, Willis i Stallone per aportar al cine d’acció un toc de mascle i fanfarró, i no està disposat a permetre que una miserable pandèmia li impedeixi salvar el món una vegada més. Aquí el veurem desesperat per traslladar la seva família a un búnquer segur quan un cometa amenaça de destruir la Terra. En el procés, Butler haurà de bregar amb el pitjor de la humanitat. Si el 2020 ens ha ensenyat alguna cosa, al cap i a la fi, és que fins i tot durant una catàstrofe mundial hi ha gent horrible.  


‘Antebellum’ (21 d’agost) 

Janelle Monáe ofereix el seu primer paper protagonista per a la pantalla gran a bord d’aquest intrigant relat sobre una escriptora d’èxit que es veu transportada al sud dels Estats Units durant l’esclavitud i haurà de provar de sobreviure atrapada en una plantació mentre resol el misteri del seu viatge en el temps. La pel·lícula arriba amb els productors de ‘Déjame salir’ (2017) i ‘Nosaltres’ (2019), així que promet proporcionar-nos una altra experiència al·lucinant. 


‘Mulan’ (21 d’agost)

A priori resulta més prometedora que la resta de ‘remakes’ d’acció real que Disney ha produït recentment a partir dels seus clàssics d’animació, bàsicament perquè ha una història pròpia per explicar: disfressada d’home, la Mulan s’allista a l’exèrcit xinès per defensar el seu país i protegir la seva família, i en el procés es converteix en un dels millors guerrers que l’Imperi mai va conèixer. A diferència de la seva predecessora no inclou interludis musicals, i sí enlluernadores escenes d’arts marcials. 


‘Los nuevos mutantes’ (28 d’agost)

La saga cinematogràfica dels X-Men arriba a la seva fi amb una pel·lícula que ha patit una producció plena de problemes des que les càmeres van començar a rodar el 2017. La seva peripècia argumental, pel que sembla més pròxima al cine de terror que al de superherois, se centra en un grup de joves amb poders que han de treballar en equip per escapar-se de la institució mental on estan retinguts, i per enfrontar-se a una criatura demoníaca gegant.


‘Pinocho’ (28 d’agost)

Aneu-hi amb compte, perquè és una pel·lícula-trampa, almenys per a aquells pares que esperin trobar-la grans semblances amb la versió que Disney va fer del conte de Carlo Collodi. Al llarg del metratge, Matteo Garrone ens mostra el nen titella penjat, robat, segrestat, fuetejat, engabiat, colpejat al cap, cremat, convertit en burro de forma grotesca, llançat al mar amb una pedra gegantina lligada al coll i sotmès a diverses formes de tortura psicològica. 


‘Nación cautiva’ (28 d’agost)

Notícies relacionades

Podria definir-se com un híbrid de ‘Districte 9’ (2009) i ‘The purge: La noche de las bestias’ (2013), i la seva premissa –una invasió alienígena de la Terra– planteja diverses qüestions intrigants: ¿I si els extraterrestres decidissin quedar-se al nostre planeta? ¿I si arribessin a un pacte amb els líders governants dels humans? ¿I si, de fet, els invasors es convertissin en la principal força legislativa, i en garants d’una societat més segura?


‘Un lugar tranquilo 2’ (4 de setembre)

Inclou més diàlegs que la seva predecessora, i un parell de diferències argumentals substancials: en aquesta ocasió la família Abbott es llança a la carretera, i descobreix que les criatures alienígenes intolerants al so no són l’única amenaça que hi ha fora. El director John Krasinski va garantir als fans que la pel·lícula no s’estrenaria fins que pogués es pogués disfrutar en grup en una sala fosca, així que no es descarta un nou retard en l’estrena.