GUARDÓ DE LES LLETRES CATALANES

Albert Forns guanya el premi Sant Joan estirant el fil d'un dietari trobat en un mercat ambulant

El periodista i escriptor arma la novel·la 'Abans de les cinc som a casa' a partir d'uns diaris dels anys 70 d'un comptable barceloní que va comprar al Mercat de Sant Antoni

zentauroepp32455169 gra131  barcelona  18 01 2016   el periodista albert forns h200701111241

zentauroepp32455169 gra131 barcelona 18 01 2016 el periodista albert forns h200701111241 / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un diumenge de juny del 2015, Albert Forns passejava pel Mercat de Sant Antoni i entre una pila de llibres de vell va trobar «13 llibretes lligades amb gomes de pollastre». Eren els dietaris d’un barceloní qualsevol –un comptable, veí de les Corts i molt cinèfil–, que començaven el 1969 i acabaven el 1980. Després de regatejar amb el venedor, els va adquirir. «Vaig comprar una vida», pensa l’escriptor i periodista, però també una història que ha transformat en la novel·la que aquest dimecres ha guanyat la 40a edició del premi BBVA Sant Joan, un dels més ben dotats de la literatura catalana (amb 35.000 euros lliures d’impostos més drets d’autor). El seu títol: ‘Abans de les cinc som a casa’, que es presentarà a la Setmana del Llibre en Català, a primers de setembre, coincidint amb la seva publicació, el 26 d’agost, a Edicions 62.

Per Forns (Granollers, 1982), el Sant Joan, convocat per Fundació Antigues Caixes Catalanes, és la seva tercera novel·la i també el seu tercer premi: el 2012 va guanyar el premi Documenta amb ‘Albert Serra’ i, el 2016, el Llibres Anagrama, amb ‘Jambalaia’. 

Seguint la pista

«Trobar aquelles llibretes em va fer preguntar-me qui era aquest dietarista, com arribaven uns diaris, una de les possessions més preuades per a qui els escriu, a vendre’s en un mercat», explica Forns durant la roda de premsa –virtual, per exigències de la pandèmia del coronavirus– de l’anunci del premi Sant Joan. 

A la novel·la l’autor va descobrint aquesta recerca, que revela que es diu Hilari, que era un personatge entranyable, malgrat ser un comptable dels de la pesseta i el duro, un cinèfil addicte als cines de sessió contínua, que feia excursions i viatges...». I això va portar l’autor a investigar «el món dels buidapisos, dels antiquaris, de les subhastes als encants de les coses d’un pis buidat, del negoci de la llibreries de segona mà, de les quincalleries... i quin recorregut fan i què passa amb les nostres coses quan morim». 

No van acabar allà els interrogants per a Forn en el que ha acabat sent un «homenatge als dietaris i al protagonista». «Em preguntava per què escrivim diaris i com els escrivim: uns posen “Estimat diari”, d’altres, com el de l’Hilari, coses com “Abans de les 5 som a casa” –que dona títol a la novel·la. També si encara avui s’escriuen diaris o bé si els diaris d’avui dia són les xarxes socials. Hi ha gent que ha cremat els seus diaris de joventut per vergonya... A Anglaterra hi ha un magatzem que recull diaris perquè no es perdin, perquè són una font històrica».

Recerca de familiars

L’escriptor no vol revelar si ha localitzat la família de l’autor del diari original. «Seria un espòiler, perquè aquesta és una part important de la novel·la, del misteri que cal guardar per als lectors. Però això ha fet que jo ja no tingui els diaris», diu cautelós. 

Notícies relacionades

Aquest any s’han presentat 67 obres a la convocatòria d’un Sant Joanque l’edició anterior va quedar deserta per cinquena vegada en els 39 anys d’història del guardó, perquè els originals presentats no arribaven al mínim de qualitat exigida. El 2018, la guanyadora va ser Gemma Lienas.  

Creat per l’Obra Social de Caixa Sabadell el 1981, el premi Sant Joan l’ha estat convocant els últims anys la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb l’objectiu de fomentar l’escriptura i la lectura en català.