HOMENATGE A UN CLÀSSIC

El Festival de Sitges dedicarà la seva 53a edició a 'El gabinet del Dr. Caligari'

La primera pel·lícula de terror de la història del cine compleix 100 anys

El certamen se celebrarà del 8 al 18 d'octubre com estava previst

274581 59

274581 59 / Recuperada

1
Es llegeix en minuts
ACN

 La pel·lícula alemanya ‘El gabinet del Dr. Caligari’, dirigida per Robert Wiene, serà el leitmotiv de la 53a edició del Festival de Sitges. «Aquest any el dedicarem a la primera pel·lícula de terror del cine fantàstic, que fa 100 anys», ha anunciat Mònica Garcia, la directora general de la Fundació del Festival de Sitges, en una entrevista amb l’agència ACN.

Aquest homenatge de Sitges a ‘El gabinet del Dr. Caligari’ es plasmarà en el cartell del festival, en una retrospectiva i en el llibre oficial del certamen. Garcia ha assegurat que la intenció és que el festival se celebri a l’octubre –del 8 al 18– malgrat tot. Si hi hagués algun rebrot del coronavirus, ha dit, es potenciaria la via ‘online’. Garcia ha admès que aquest any, els organitzadors evitaran dedicar un espai a les pel·lícules sobre pandèmies.

La pel·lícula muda de terror ‘El gabinet del Dr. Caligari’ data de l’any 1920. El festival ha decidit retre-li homenatge, ja no només pel seu centenari, sinó per reflexionar sobre la seva influència en el cine de terror.

Aquesta 53a edició del festival comptarà amb totes les seves seccions habituals excepte la de Sitges Cocoon de realitat virtual i el volum total de pel·lícules estarà reduït «proporcionalment» perquè el projecte presentat es va crear en el marc de l’última normativa del Govern arran del coronavirus, que limitava l’aforament de les sales al 50%. Si més endavant aquesta norma canvia i l’aforament s’incrementa fins al 60%, 70% o 80%, el festival s’hi adaptarà també.

En aquest sentit, i per complir l’aforament, s’intentarà que en algunes sessions les butaques estiguin preassignades i es limitarà la venda d’última minut a taquilla.

Notícies relacionades

Garcia explica que des de fa temps es va dissenyar un «format híbrid» del festival, amb una part amb presència física i una altra de digital.  En el context actual, creu que aquest format té «més sentit que mai». «És el que ens ha tocat viure en aquesta edició», assenyala la responsable del festival, que admet que se senten més optimistes que fa uns mesos.

Pel que fa als convidats internacionals, el festival no hi renuncia i ha plantejat que hi participin via ‘online’. Però l’obertura de fronteres a la UE obre la porta a què els convidats europeus puguin presentar les seves pel·lícules presencialment.