SENTÈNCIA FERMA

El Suprem confirma mig any de presó per a rapers de La Insurgència

Ratifica la segona sentència de l'Audiència Nacional que va rebaixar la pena, però va declarar que enaltien el Grapo

El tribunal diferencia entre perseguir l'exaltació del terrorisme de la defensa d'idees contra el sistema constitucional

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència de l’Audiència Nacional que va condemnar a sis mesos de presó 12 membres del col·lectiu de rapers La Insurgènca per un delicte d’enaltiment del terrorisme comès a l’enaltir en les seves cançons l’extinta organització terrorista Grapo i els que ren els seus integrants. Els magistrats consideren que les seves lletres «no suposen una crítica, ni una opinió, ni un ús democràtic de les xarxes socials», sinó que busquen «reforçar l’ideari dels qui van dur a terme actes terroristes pel seu exalçament».

L’alt tribunal rebutja els recursos dels condemnats al considerar que es compleixen els requisits del delicte de l’article 578 del Codi Penal, que exigeix una actuació del subjecte que suposi justificar delictes de terrorisme o enaltir els que hi hagin participat.

La sentència considera que en aquest cas el contingut de les expressions en les lletres de les cançons no és «una mera expressió de coincidència, o discrepància, amb objectius polítics, o camaraderia nascuda de vincles ideològics, simpatia o de la mera crítica social», sinó que «es tracta d’una difusió de missatges que justifica la violència i expressen simpatia davant l’eliminació física del dissident, incitant a la violència mitjançant el record de persones relacionades amb activitats terroristes i enaltint conductes que han causat greu dany al país i a moltes víctimes del terrorisme».

Per al Suprem, no està prohibit l’elogi o la defensa d’idees o doctrines per més que aquestes s’allunyin o fins i tot posin en qüestió el marc constitucional, ni tampoc l’expressió d’opinions subjectives sobre esdeveniments històrics o d’actualitat. «Es tracta d’una cosa tan senzilla com perseguir l’exaltació dels mètodes terroristes, radicalment il·legítims des de qualsevol perspectiva constitucional, o dels autors d’aquests delictes, així com les conductes especialment perverses dels que calumnien o humilien les víctimes mentre incrementen l’horror dels seus familiars. Actes que produeixen perplexitat i indignació en la societat i que mereixen un clar retret penal», diu la resolució.

Sense incitar al terrorisme

Notícies relacionades

Un dels cinc magistrats que va formar el tribunal de cassació, Andrés Palomo, ha emès un vot particular discrepant al considerar que no ha acreditat que s’hagi produït una efectiva incitació a la comissió d’actes terroristes tot i que fos de manera indirecta, per la qual cosa s’hauria d’haver absolt els acusats.

La sentència de la Sala d’Apel·lació de l’Audiència Nacional, que ara queda confirmada, va rebaixar a sis mesos de presó una primera condemna a dos anys de presó.