ACLARIMENT DE LA PLATAFORMA

HBO recuperarà 'Allò que el vent s'endugué' amb una explicació del racisme

Assegura que la retirada del seu catàleg de la mítica pel·lícula és temporal i que tornarà amb una etiqueta sobre el context històric

25244691 59

25244691 59

2
Es llegeix en minuts
Efe

La plataforma de ‘streaming’ HBO Max ha assegurat ara que la retirada d’‘Allò que el vent s’endugué’ del seu catàleg als Estats Units és temporal, ja que tornarà amb una explicació del seu «context històric» que assenyali els prejudicis racials que conté.

«La pel·lícula tornarà amb una explicació del seu context històric i una denúncia d’aquestes representacions, però es mostrarà tal com es va crear originalment, perquè fer el contrari seria el mateix que afirmar que aquests prejudicis no van existir mai», ha explicat un representant de la companyia a ‘The Hollywood Reporter’.

La decisió d’HBO de retirar la mítica pel·lícula del 1939 protagonitzada per Vivien Leigh i Clark Gable, i que va suposar el primer Oscar a una actriu afroamericana, ha despertat polèmica, si bé la cinta ha sigut criticada durant anys per oferir una visió idealitzada de l’esclavitud i perpetuar estereotips racistes.

Etiqueta explicativa per al segle XXI

‘Allò que el vent s’endugué’ és un producte del seu temps i representa alguns dels prejudicis ètnics i racials que, desafortunadament, han sigut comuns en la societat nord-americana. Aquestes representacions racistes estaven malament llavors i avui, també. Sentim que mantenir aquest títol sense una explicació i una denúncia d’aquestes representacions seria irresponsable», ha explicat ara HBO Max.

El moviment coincideix amb la decisió d’altres companyies, com Disney, d’incloure en clàssics antics l’etiqueta «aquest programa es presenta com es va crear originalment, pot contenir representacions culturals obsoletes». D’aquesta manera al·ludeix als girs i detalls que aquestes obren inclouen i que sota la mirada del segle XXI passarien per racistes i desfasats. 

La retirada d’‘Allò que el vent s’endugué’ per HBO es va produir l’endemà que el diari ‘Los Angeles Times’ publiqués una columna d’opinió, firmada per John Ridley, en què sol·licitava la mesura perquè la història «glorifica» l’esclavitud durant la guerra de secessió dels EUA, ignora els seus horrors i perpetua els estereotips més dolorosos per a les persones de color.

Període històric controvertit

El període històric en què es basa la pel·lícula, i la novel·la original, és un capítol encara discutit en la societat nord-americana, ja que els estats del sud volien proclamar la independència al negar-se a abolir l’esclavitud. ‘Allò que el vent s'endugué’ ja va ser assenyalada en la seva època per activistes com el guionista afroamericà Carlton Moss, que va criticar les estereotipades caracteritzacions dels personatges negres per ser «mandrosos, matussers, irresponsables» i mostrar una «radiant acceptació de l’esclavitud».

Notícies relacionades

Quan l’actriu afroamericana Hattie McDaniel va guanyar l’Oscar per la seva interpretació d’una esclava, va haver de seure separada dels seus companys al final de la sala per les lleis de segregació racial.

Altres pel·lícules que han sigut assenyalades de manera similar són ‘El naixement d’una nació’ (1915) i ‘Canción del Sur’ (1946), esborrada del catàleg de Disney i focus de protestes des del dia de la seva estrena, ja que l’acusaven de ridiculitzar la població negra i justificar l’esclavitud.