ENTRE EL 21 I EL 30

El Festival de Cine de Màlaga se celebrarà a finals d'agost i sense alfombra vermella

'La boda de Rosa', d'Icíar Bollaín, serà la cinta que inauguri un certamen amb format professional que se centrarà en l'exhibició

La direcció opta per mantenir l'edició d'aquest any per recolzar un sector audiovisual molt tocat per la crisi

unnamed

unnamed

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El Festival de Cine de Màlaga ja té data de celebració després del seu ajornament el mes de març passat, tot just decretar-se l’estat d’alarma pel coronavirus. Serà entre el 21 i el 30 d’agost, i el seu format estarà més dirigit a la indústria audiovisual i l’exhibició, segons ha acordat el consell d’administració del certamen, que arriba aquest any a la seva 23 edició. El festival busca aportar el seu gra de sorra per ajudar el sector audiovisual, un dels més afectats per la crisi, però per no perdre el contacte amb el públic, part de les pel·lícules es projectaran en pantalles a l’aire lliure i repartides per la ciutat andalusa.

Segons han explicat des de la direcció del Festival, des que es va decidir ajornar-lo no han deixat de treballar en l’elecció de noves dates i un nou model més adaptat a les circumstàncies provocades per la crisi sanitària. La recent cancel·lació de la Fira de Màlaga, prevista per a mitjans d’agost, ha sigut determinant per fixar l’esdeveniment a partir del 21 d’agost, una mica abans del que s’estimava inicialment.

Es mantenen les pel·lícules a competició

Així, segons va assenyalar el director del certamen, Juan Antonio Vigar, durant la reunió telemàtica del consell, s’ha decidit aquesta ampliació de dates per donar cabuda a la programació del Festival en els seus diferents espais. El festival comptarà amb el gruix de les pel·lícules que havien sigut seleccionades per al març. Així, la pel·lícula triada per a la inauguració serà La boda de Rosa, d’Icíar Bollaín, que concursa a la secció oficial.

Sense trobades lúdiques

Una de les principals novetats del certamen serà la reprogramació d’uns continguts centrats prioritàriament a les seccions oficials a competició, que es projectaran en espais tancats a fi de controlar l’aforament i garantir les distàncies de seguretat. A més, s’anul·len les trobades col·lectives i lúdiques, així com tota activitat susceptible d’aglomeració de públic. De fet, la tradicional alfombra vermella a les portes del Teatre Cervantes se substitueix per un gran ‘photocall’ per a mitjans de comunicació.

Entre els elements que han decantat la celebració aquest any, malgrat el seu ajornament, destaca la necessitat de recolzament al sector audiovisual, «afectat com pocs per la crisi del coronavirus». «Si abans el recolzament del Festival de Màlaga era fonamental tant en l’àmbit nacional com en l’internacional, ara ho és molt més», assenyalen des de la direcció, assegurant que es mantindran els ajuts de producció i es traslladarà al format ‘online’ l’espai d’Indústria MAFIZ, la més complicada perquè inclou viatges internacionals.

Notícies relacionades

Així mateix, des del Festival es remarca el seu valor com a element dinamitzador de l’economia i l’impacte a la marca de la ciutat. I finalment, es posa en valor l’element presencial davant altres certàmens que han apostat per traslladar-se íntegrament en el món ‘online’. «El de Màlaga és un festival de públic i premsa i, tot i que amb algunes limitacions aquest any en el primer aspecte, no volem deixar d’abonar aquesta identitat, establerta i valorada», aclareixen, «per això és fonamental aquesta dimensió presencial, de trobada amb el sector i el públic, de promoció de les pel·lícules en sales i de dinamització socioeconòmica per al sector i la ciutat».

Per no perdre aquest contacte amb el públic, el festival potenciarà l’emissió en directe de presentacions en grans pantalles situades en espais de referència de la ciutat, que tindran fins i tot una programació específica. També es projectaran a l’aire lliure part de la programació, i es fomentarà la comunicació ‘online’ amb públic i premsa, i s’eliminaran fullets informatius i programes de mà.