DISPONIBLES EN 'STREAMING'

10 sèries i programes per aprendre de cuina

En ple auge del cuinar a casa, recordem 10 títols ideals per descobrir receptes, depurar mètodes i adquirir cultura gastronòmica

zentauroepp53596121 icult200531151137

zentauroepp53596121 icult200531151137

5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De la necessitat sorgeix l’enginy, i amb les mesures de l’estat d’alarma més d’un ha après a treure partit de la seva pròpia cuina. És un nou esperit cuiner que no hauríem d’oblidar ara, quan l’ambient es comença a relaxar, sinó continuar enfortint. Les plataformes de ‘streaming’ ens hi poden ajudar; Netflix, en particular, és un gran magatzem de sèries i programes per aprendre de cuina. El que significa no només conèixer receptes, sinó depurar mètodes, adquirir cultura gastronòmica o recordar que, al final, la cuina va de gent i històries. A sota, 10 propostes per llepar-se els dits.

1. ‘Chef’s table’, o el ‘softcore’ culinari

El director David Gelb va sorprendre el 2011 amb l’imprescindible documental ‘Jiro dreams of sushi’, sobre el mestre del sushi Jiro Ono, i en aquesta sèrie reuneix altres perfils de grans cuiners, aquesta vegada escrits amb un llenguatge visual que ha marcat tendència. Gelb filma els xefs com ho faria Terrence Malick i captura els seus plats amb un sinuós, gairebé luxuriós treball de càmera. A l’hora de seleccionar personatges, busca sobretot les bones històries. La de Jordi Roca, reboster d’El Celler de Can Roca, l’hi va semblar: «La idea de tres germans, cada un amb un rol diferent, treballant al mateix lloc, i de manera harmònica, em semblava realment interessant», ens va explicar a l’entrevista. Disponible a Netflix.


2. ‘Cata mayor’, el menú de la casa

Pau Arenós, crític gastronòmic d’‘El Periódico’, convenç aquí destacats xefs per explicar els secrets i motius rere alguna de les seves receptes més populars. En la tercera temporada imperen, ara per ara, els plats d’alt valor sentimental. Per exemple, els mítics calamars a la romana de Can Roca, explicats no per Joan Roca sinó per la seva mare, Montserrat Fontané, que els cuina allà des de fa dècades. O el suquet que prepara Ferran Adrià perquè va ser el primer que li van ensenyar a cuinar. Disponible a www.elperiodico.com/es/onbarcelona/cata-mayor/.


3. ‘Comida para Phil’, nutrient per a l’ànima

Després del final de la telecomèdia ‘Todo el mundo quiere a Raymond’, el seu creador, Phil Rosenthal, s’ha dedicat a viatjar pel planeta per provar tots, però tots, els menjars, i immortalitzar les seves pròpies i variades reaccions davant la càmera. En l’acabada d’estrenar tercera temporada de la seva última sèrie, ‘Comida para Phil’, prova la famosa pizza ‘deep dish’ de Chicago; el tteok-bokki (pastís d’arròs calent i picant) de Seül, o els bagels i el pollastre de Mont-real. Els seus banquets farien ràbia si no fossin lliçons de curiositat cultural i empatia. Disponible a Netflix.


4. ‘Niquelao!’ recreacions impossibles

La còmica Nicole Byer i el pastisser Jacques Torres presenten un concurs de pastisseria tan simple i absurd com addictiu. És tot qüestió de forma: els participants (aficionats a la pastisseria, tot i que de vegades no ho sembli) han de recrear amb la màxima fidelitat possible un pastís o un dolç d’arquitectura generalment complexa. Els resultats són un disbarat. A més de la versió original (de què hi ha dues grans temporades nadalenques), es poden revisar les adaptacions mexicana, francesa, espanyola i alemanya. Disponible a Netflix.


5. ‘Sal, grasa, ácido, calor’, cap a les essències

A Jigsaw Productions, la companyia del gran documentalista Alex Gibney, no han ignorat la gana de continguts sobre cuina o menjar. ‘Sal, grasa, ácido, calor’ és una excel·lent versió en docusèrie del llibre homònim de Samin Nosrat (aquí disponible en Neo-Cook), cuinera i mestra de cuina que considera que l’art dels fogons es redueix al control d’elements bàsics, els del títol. A la sèrie la veiem viatjar pel món a la recerca d’exemples amb què il·lustrar la seva tesi. Disponible a Netflix.


6. ‘Ugly delicious’, l’herència de Bourdain

David Chang, amo i creador del grup de restaurants Momofuku, és potser el millor hereu del mestre desaparegut Anthony Bourdain: sap de cuina (és clar), sap comunicar (si controlen anglès, busquin el seu podcast ‘The Dave chang show’) i desborda carisma rock. A ‘Ugly delicious’ pot explorar tota classe de menjars i restaurants, des d’un temple de cinc forquilles a Domino’s Pizza. També val la pena la seva sèrie amb ‘celebrities’ ‘Breakfast, lunch & dinner’, sobre tot l’episodi a Cambodja amb Kate McKinnon. Disponible(s) a Netflix.


7. ‘The chef show’, Favreau i amics

El 2014, Jon Favreau va protagonitzar i va dirigir la comèdia ‘Chef’, en la qual va comptar amb Roy Choi (pioner del ‘food truck’ modern) per supervisar els menús. A ‘The chef show’, encreuament de programa de receptes i ‘talk-show’, els ara molt amics recreen els plats de la pel·lícula, cuinen a casa de col·legues de Hollywood o visiten grans xefs per atalaiar la seva feina. Atenció al quart capítol de la tercera temporada, ‘Pasta a la Raimi’, en el qual veiem el director de ‘Spider-Man 2’, Sam Raimi, ajudar a fer pa i pasta. Disponible a Netflix.


8. ‘Las crónicas del taco’, genuflexió davant del platet mexicà

Aquesta producció mexicana (creada per Pablo Cruz, productor de ‘Miss Bala’ o ‘Zama’) explora a fons sis varietats de tacos: com es preparen, on es fan millor, què signifiquen en la identitat cultural i personal de taqueros i comensals... La sèrie és una conseqüència directa de ‘Chef’s table’ (els tacs filmats de la manera més sensual) i també una resposta a la seva elecció d’herois (en lloc de xefs conscients de la seva grandesa, brillants però humils mestres carniters). Disponible a Netflix.


9. ‘Nadiya’s time to eat’, per quan hi torni a haver pressa

Notícies relacionades

Després de guanyar la sisena temporada de ‘The great British bake off’, el 2015, la britanicobengalí Nadiya Hussain s’ha convertit en ubiqua divulgadora gastronòmica: té llibres de cuina, de nens o de memòries, i ha presentat diversos programes, l’últim aquesta guia per cuinar ràpid i bé i tenir més temps per passar amb els teus. «¿Més encara?», es preguntaran ara mateix alguns. Però arribarà el dia en què, de nou, tots voldrem més temps en família. Disponible a Netflix.


10. ‘Street food’, els xefs de qui no es parla

David Gelb, creador de ‘Chef’s table’, va decidir un bon dia deixar d’atendre tant els xefs de restaurants exclusius i pensar, per exemple, en els que alegren la vida de la gent des de qualsevol cantonada. En aquest deliciós ‘spin-off’ de la seva famosa sèrie, els protagonistes són cuiners de llocs de carrer del voltant del món. L’estil visual és diferent, una mica menys manierista, més lliure i relaxat, i la contextualització històrica cobra més importància. Bones eleccions. Disponible a Netflix.