INTERVENCIÓ FALLIDA

Quan Christo va voler embolicar l'estàtua de Colom

Després de 10 anys de negociacions amb l'Ajuntament de Barcelona, l'artista búlgar va preferir posar el seu art al servei del Pont Neuf de París

zentauroepp34821416 colon200601110933

zentauroepp34821416 colon200601110933 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Christo Javacheff somiava amb embolicar l’estàtua de Colom. Va començar a negociar amb l’ajuntament barceloní als anys 70 i quan, per fi, 10 anys més tard va aconseguir arribar a l’acord de cobrir de tela el monument va preferir dedicar-se a un altre projecte: el Pont Neuf de París. A l’artista búlgar se li va acumular la feina en aquella època i es va decantar per la capital francesa, on va deixar empremta el 1985. 

Christo ja era conegut quan va venir a Barcelona el 1975 i va començar a acariciar la idea d’embolicar l’estàtua al costat del port i la Rambla. Però l’alcalde Joaquim Viola, el primer que va rebre l’oferta, no va veure clar el projecte de l’artista que llavors ja havia transformat tota mena de coses arreu del món. Entre les seves obres d’aquella època destaca ‘Running fence’, una gran tanca de 40 metres de longitud al nord de Califòrnia que va embolicar amb tela blanca.

Notícies relacionades

Christo va explicar la seva idea de transformar l’estàtua de Colom quan va venir a la galeria Joan Prats el 1977, espai que sí que va aconseguir embolicar, com van recollir els cronistes de l’època. «Només necessitaríem el permís», va declarar llavors quan va explicar el seu projecte per a Colom. Però només va obtenir la llum verda del consistori barceloní molt després, quan Pasqual Maragall va arribar a l’alcaldia. El juny de 1984 l’artista va venir a Barcelona per estudiar el projecte. La intenció era inaugurar-la coincidint amb la fi de les obres del renovat Moll de la Fusta. Christo havia de tornar al setembre per ultimar detalls, però mai ho va fer. Els seus col·laboradors van portar una maqueta, però Christo va enviar un telegrama a Maragall aclarint que no ho tiraria endavant. La raó: havia perdut interès en un projecte concebut 10 anys abans. Al seu lloc, es va dedicar a embolicar el Pont Neuf de París. 

El 2013 l’estàtua de Colom sí que va ser motiu d’intervenció, tot i que no artística. Es va tractar d’una polèmica operació publicitària de Nike que va cobrir l’estàtua amb la samarreta del Futbol Club Barcelona.

Colom va vestir la samarreta del Barça el 2013. / FERRAN NADEU

Temes:

Obituaris