NOVES MESURES

Més de 6.300 artistes podran cobrar l'atur, segons Cultura

El ministeri preveu gairebé 30 milions d'euros per dotar d'un ingrés mínim els creadors

zentauroepp52841284 barcelona   18 03 2020  icult  teatro borr s cerrado hasra n200419190942

zentauroepp52841284 barcelona 18 03 2020 icult teatro borr s cerrado hasra n200419190942 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ministeri de Cultura xifra en 6.328 els artistes que es podran beneficiar a Espanya dels ajuts especials a l’atur, posats en marxa per l’Executiu per a protecció d’aquells col·lectius del sector que no estan protegits per un erto, durant la crisi del coronavirus i xifra en uns de 29,4 milions el que aquesta mesura suposarà com a màxim a l’Estat.

Així ho detalla el departament que dirigeix José Manuel Rodríguez Uribes en la memòria econòmica del decret llei de mesures per a la protecció de la Cultura dels efectes de la pandèmia per la Covid-19, que el Govern va aprovar al Consell de Ministres del passat 5 de maig.

Aquest text posa en marxa, entre altres iniciatives, una prestació especial per atur als artistes del règim general de la Seguretat Social –treballadors per compte aliena– que es trobin en període d’inactivitat com a conseqüència de la crisi sanitària, tot i que no tinguessin cotitzat prou per accedir a la prestació ordinària d’atur, sempre que haguessin tingut almenys 20 dies d’activitat.

Tal com va informar el ministeri, els artistes podran rebre aquesta ajuda per un temps de 120 dies, per a períodes d’entre 20 i 54 dies d’activitat, i de 180 dies de prestació, per a períodes de 55 dies d’activitat d’ara endavant.

Uns 775 euros nets

En la memòria econòmica, el Ministeri de Cultura estima que són més de 6.300 els beneficiaris d’aquesta prestació, segons les dades que ha obtingut de la Seguretat Social. I quant a la xifra de l’impacte, els més de 29,4 milions d’euros, Cultura la calcula suposant que tots ells reunissin els dies d’activitat i altres requisits exigits per cobrar la prestació pel màxim temps possible (180 dies) i que cobrarien l’import màxim, que seria el 70% de la base de 1108,33 euros, és a dir, 775,83 euros.

Al document, el ministeri posa xifres també a aquells projectes cinematogràfics que es beneficien d’una altra de les mesures que inclou el decret llei: aquelles que podran rebre, prèvia sol·licitud, el 50% de l’ajuda atorgada el 2019 sense necessitat d’haver comunicat l’ICAA, o l’organisme autonòmic competent, l’inici del rodatge del llargmetratge.

En aquest sentit, el document destaca que seran 18 les pel·lícules que compleixen aquests requisits, és a dir, a les que van obtenir els ajuts generals a la producció de llargmetratges l’any passat i encara no havien comunicat l’inici del rodatge. En la llista facilitada per Cultura hi ha títols com ‘Nieva en Benidorm’, ‘La piel del tambor’, ‘El sustituto’ i ‘Donde caben dos’. En aquest cas, l’Executiu xifra en 15.684.931 euros l’impacte d’aquesta mesura.

També al sector del cine, Cultura assenyala la repercussió del decret llei en la recaptació tributària. En aquest sentit, considera que «és necessari remarcar la gran incertesa que presideix qualsevol predicció que es pugui realitzar» en aquests moment, a causa «del desconeixement i escasses dades econòmiques sobre l’impacte econòmic i la seva eventual durada que pogués portar la crisi derivada de la pandèmia».

Mecenatge cultural

El Govern indica que, al tractar-se de canvis normatius que afecten deduccions en les quotes íntegres dels esmentats tributs aplicables amb efectes des del període impositiu 2020, repercutiran per primera vegada en les liquidacions corresponents a aquest exercici i, per tant, començaran a reflectir-se en les declaracions anuals que es presentin l’any que ve.

En el cas dels esdeveniments d’excepcional interès públic, explica el text, el seu efecte es produirà durant un període més prolongat, comprès entre el 2021 i el 2024, a causa que les durades dels seus programes de recolzament s’estendran fins al novembre del 2023.

D’altra banda, el decret impulsat per Rodríguez Uribes incloïa, segons ell mateix ha precisat, una petició «històrica» en matèria de mecenatge cultural. En concret, el text inclou una «rebaixa del 5% en els percentatges pel mecenatge», una decisió que ha considerat «fonamental per afavorir la solidaritat de les grans fortunes i no tan grans, a tots els sectors del mecenatge».

Notícies relacionades

«Així, es podrà deduir el 80% dels 150 primers euros invertits en un projecte, i el 35% de la quantitat restant. Aquest últim percentatge de deducció s’eleva al 40% si als dos exercicis immediatament anteriors s’haurien efectuat donacions pel mateix import o superior a favor de la mateixa entitat», ha explicat el ministre.

En aquest sentit, Cultura ha calculat, segons les dades de l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT), que aquesta mesura afectaria un total de 3,2 milions de contribuents i el cost recaptatori anual s’estima en 57,4 milions d’euros, que es produiria el 2021, al presentar les autoliquidacions del tribut referides a l’exercici 2020.