CRÒNICA

Brillantor espanyola en la gala 'online' del Festival Donizetti

El programa benèfic es va emetre per les xarxes socials i va comptar amb Davinia Rodríguez, Celso Albelo i Xavier Anduaga

davinia-rodrguez-gala-sul-sofa-festival-donizetti

davinia-rodrguez-gala-sul-sofa-festival-donizetti

2
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

El Festival Donizetti de Bèrgam és per als donizettians com el Bayreuth per als wagnerians o el Pesaro per als rossinians. La ciutat italiana, lloc de naixement del gran compositor belcantista, és la capital filològica i artística de la seva obra, el màxim exponent de la qual és el festival que cada any presenta muntatges basats en noves edicions crítiques de l’immens llegat operístic donizettià. Bèrgam és avui una ciutat devastada per la pandèmia i té el més alt índex de mortalitat del món a causa del coronavirus.

Una de les seves principals indústries, el turisme cultural, s’ha vist arrasada pel Covid-19 i, més enllà de la tragèdia sanitària, la crisi econòmica que s’espera serà catastròfica. Per això l’ajuntament local va crear Bergamo Aiuta, un Fons d’Ajuda Mútua per assistir les famílies més desfavorides de la zona. El Festival Donizetti, per col·laborar amb la ciutat que l’acull, va organitzar un esdeveniment benèfic ‘online’ per recaptar fons, la primera ‘Gran Gala sul Sofà’ amb accés per Facebook, Instagram i Youtube, comptant amb grans cantants internacionals en què també van participar tres destacats artistes espanyols, la soprano Davinia Rodríguez i els tenors Celso Albelo i Xabier Anduaga.

Celso Albelo, a la gala ‘online’.

Van presentar el programa –un prodigi tecnològic de gairebé tres hores de durada amb connexions des de diversos països– en un ambient distès, el director artístic del festival, Francesco Micheli –des de Milà–, i el seu director musical, el mestre Riccardo Frizza –des de Brescia–, assidu del podi del Liceu i del d’altres teatres espanyols. Tots dos convidaven els espectadors a donar diners i encadenaven els diferents números i les connexions. Per això la gala va ser molt més que un concert líric, ja que mitjançant diversos testimonis –des de l’alcalde de la ciutat a la presidenta dels Amics Americans del Festival– s’anava configurant el complex de la situació, però evitant caure en tragèdies i remarcant el poder de la Cultura, de Donizetti i de l’òpera

La música –totes seleccions d’obres del compositor bergamasc– va arrencar amb l’escena final de ‘Roberto Devereux’ en la veu de la cantant canària Davinia Rodríguez –en espectacular forma– acompanyada al piano per Frizza, en una interessant mostra de com es prepara un personatge, ja que l’actuació, en directe, tenia el format d’un assaig.

Després va connectar des del País Basc el jove tenor Xabier Anduaga, impressionant amb un fragment de Nemorino de ‘L’elisir d’amore’, exposant el seu captivador talent i el seu fraseig de classe superior.

Xabier Anduaga, a la gala.

La soprano Jessica Pratt es va limitar a explicar molt simpàticament la trama de ‘Lucia di Lammermoor’ des de casa seva, al camp. També van actuar Paolo Bordogna des de Bèrgam i Alex Esposito des d’un estable de la seva finca i envoltada de vaques. La soprano Carmela Remigio va explicar el compromís de la ciutadania en la lluita contra la pandèmia, mentre que el tenor espanyol Celso Albelo i la seva dona, la directora d’escena italiana Giorgia Guerra, van connectar des de Roma presentant, de manera genial, la relació de Donizetti amb la música popular canària i llatinoamericana, unint àries del geni de Bèrgam com ‘Una furtiva lagrima’ i ‘A mes amis’, amb cançons i boleros.

Notícies relacionades

El mexicà Javier Camarena, per la seva banda, va interpretar l’ària dels nou dos de pit de ‘La fille du régiment’, amb la seva facilitat i talent habituals.

El programa va estar farcit d’intel·ligents ‘inserts’ amb àgils ‘gifs’ propis del llenguatge de les xarxes socials; es va trobar a faltar una mica més de música, però la idea era sensibilitzar l’espectador perquè donés al fons d’ajuda. La connexió es va acomiadar alegrement amb Camarena, Pratt i Bordogna interpretant el trio ‘Tous les trois reunis’ de ‘La fille du régiment’, un dels títols que s’interpretaran en la pròxima edició del festival anunciat per al mes de novembre.