sector preocupat

El 50 per cent de les discoteques tem tancar després de la pandèmia

Els empresaris demanen una actuació ràpida del Ministeri d'Indústria per salvar els locals, ja que molts creuen que no tornaran a obrir

segea52169987 barcelona 06 02 2020  concierto del d o brasile o maiara y m200422180917

segea52169987 barcelona 06 02 2020 concierto del d o brasile o maiara y m200422180917

5
Es llegeix en minuts

El sector del lleure nocturn preveu el tancament del 50% de locals si no s’actua d’una forma «urgent i eficaç», com denuncien des de la patronal Spain Nightlife, que insisteix en la necessitat que les diferents administracions adoptin mesures econòmiques, fiscals i laborals «urgentíssimes i eficients», ja que, segons el seu parer, les mesures adoptades fins ara «són totalment insuficients».

Per aquest motiu, Spain Nightlife ha remès una nova missiva a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, fent-li saber que, en el cas que el Govern no adopti «mesures reals» d’ajuda al sector, el 50% dels locals de lleure nocturn d’Espanya pot ser que es vegin abocats al tancament els pròxims mesos, ja que no podran superar la crisi econòmica que estan patint. En concret, Spain Nightlife sol·licita la suspensió

de l’obligació del pagament de tota classe de tributs, estatals, regionals i municipals durant sis mesos, i pel mateix temps també la de les cotitzacions a la Seguretat Social. En un comunicat, assenyalen que entenen que no és una mesura suficient l’ajornament d’impostos i cotitzacions, «ja que els empresaris, com que no poden treballar, no podran assumir aquestes obligacions ni ara ni més endavant».

Més mesures 

Una altra mesura que reclamen és la de suspendre l’obligació del pagament de lloguers, també per sis mesos, ja que si els locals estan tancats no poden continuar fent front a aquesta obligació, ni de forma ajornada –tal com es va acordar ahir en el Consell de Ministres– i ni tan sols amb una rebaixa del 50% aplicant la doctrina jurisprudencial ‘rebus sic stantibus’.

De la mateixa manera, demanen decretar de forma urgent una moratòria en el pagament d’hipoteques i préstecs personals, ja que això està penalitzant greument la tresoreria de les empreses i creuen que s’ha d’acordar que els ertos per força najor s’allarguin fins que el sector recuperi la normalitat o que es puguin transformar en ertos etop quan així ho sol·liciti l’empresari.

En vista de la situació actual, Spain Nightlife denuncia que diversos empresaris del sector, veient el panorama existent, que malgrat no poder treballar el seu deute anava creixent, han optat per llançar la tovallola i renunciar als seus contractes o traspassar els locals. A Espanya, assenyalen, més del 90% d’aquests locals s’exploten en règim de lloguer.

Empresaris preocupats 

En paraules del president del Cercle d’Empresaris de Lleure Nocturn de Madrid (CEONM) i vicepresident de Spain Nightlife, Tito Pajares, «això és fruit de la desesperació a què s’ha abocat els empresaris davant de la falta d’ajuts reals per les administracions».

«És evident que ajornar impostos, Seguretat Social i lloguers és pa per avui i fam per demà. ¿Com es pot pretendre que els empresaris vagin acumulant deute perquè, d’aquí quatre mesos hagin de pagar el corrent més l’ajornat si, en el millor dels casos, no podran facturar ni la meitat que l’any passat?», es pregunta

. «A més, cal recordar que aquells que s’hagin acollit a un erto no poden acomiadar per causes econòmiques, per tant, amb un 60% o 70% menys de facturació hauran de fer front a tots els costos de personal més el deute corrent més l’ajornat més els préstecs que hagin sol·licitat, cosa que ens deixa un panorama totalment desolador», afegeix.

Llocs de treball 

Spain Nightlife recorda que el sector del lleure nocturn dona feina directament i indirectament a més de 300.000 treballadors per això alerten que, si les activitats turístiques no obren fins després de l’estiu, sense mesures de rescat urgents, això implicarà un descens de la facturació en el global d’exercici d’un 80% menys que l’any passat. Precisament, aquest 22 d’abril estava prevista la celebració del Tercer Congrés Nacional de Lleure Nocturn a Tenerife, el qual es va haver de suspendre per la crisi del coronavirus.

Segons el president de Spain Nightlife i portaveu de Lleure d’Eivissa, José Luis Benítez, «és clar que si les empreses poden aguantar aquest període d’inactivitat els treballadors podran continuar treballant, altrament, si les empreses es veuen abocades al tancament definitiu aquests milers de llocs de treball es destruiran. En qualsevol cas, volem deixar clar que la nostra prioritat és la protecció de la salut dels nostres treballadors i clients».

Una altra mesura que ha sol·licitat Spain Nightlife és l’exempció del pagament del cànon d’ocupació del domini públic maritimoterrestre, especialment per a les activitats de terrasses en platges i beach club. En aquest sentit, el president del Cercle d’Empresaris del Sud de Tenerife (CEST) i directiu de Spain Nightlife, Roberto Ucelay, ha indicat que «és prioritari que s’eximeixi els nostres associats del cànon ocupació del domini públic maritimoterrestre i el cànon d’activitat dels serveis de temporada i per això ho hem sol·licitat al Ministeri de Transició Ecològica».

Mesures sanitàries 

Finalment, Spain Nightlife afirma que continua recolzant el distintiu sanitari creat recentment per l’Associació Internacional de Lleure Nocturn amb l’objectiu de recuperar, com més aviat millor, la confiança dels clients després que puguin reobrir els locals, així com alhora protegir els treballadors.

Aquest certificat sanitari internacional (‘sanitary certification’), al qual s’acaben d’adherir les discoteques d’Itàlia, porta per nom ‘sanitized venue’ i està destinat als locals de lleure nocturn que, una vegada puguin obrir, vulguin recuperar la confiança dels clients perquè aquests se sentin més segurs i protegits.

Notícies relacionades

Entre altres requisits, aquest certificat internacional exigeix que el local sigui nebulitzat químicament de forma periòdica amb acció bactericida, acció fungicida, acció microbacteritzada, acció levaticida i acció viricida, que es formi el personal i existeixin una sèrie de recomanacions per als clients, i també exigirà la presa de temperatura als clients mitjançant càmeres tèrmiques o altres mecanismes que s’hauran de col·locar als accessos del local. «El compromís de la International Nightlife Association i d

e les seves associacions adherides amb la seguretat i la higiene és total i en aquest sentit som pioners una vegada més en la implementació de distintius i certificats internacionals per garantir la seguretat i la salut dels nostres clients i, d’aquesta forma, recuperar la seva confiança tan aviat com sigui possible en el moment que puguem reobrir», ha afirmat el president d’Asobares Colòmbia i vicepresident de l’Associació Internacional de Lleure Nocturn, Camilo Ospina Guzmán.

Temes:

Coronavirus