CRISI A L'ENTITAT

La SGAE destitueix Pilar Jurado com a presidenta després d'una moció de censura

La soprano haurà de deixar el càrrec al no superar la moció de censura presentada per 22 dels 35 membres de la junta directiva

zentauroepp47454173 graf8089  madrid  22 03 2019   la presidenta de la sgae  pil200415195823

zentauroepp47454173 graf8089 madrid 22 03 2019 la presidenta de la sgae pil200415195823 / Javier Lizon

4
Es llegeix en minuts

La soprano Pilar Jurado no continuarà presidint la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), càrrec quque ha sumat 22 vots del total de 35 que formenva assumir el ffebrer de l’any passat, després de no superar una moció de censura que ha sumat 22 vots del total de 35 que formen la junta directiva de l’entitat. 

Aquest ha sigut el resultat de la votació de la junta directiva extraordinària celebrada telemàticament durant la tarda d’aquest dimecres després de la sol·licitud de la moció de censura, que va ser presentada per 22 dels 35 membres de la SGAE i es va convocar amb aquest únic punt de l’ordre del dia. Els convocants de la moció consideren una falta de transparència «com mai s’ha vist» a l’entitat, segons han informat a Efe fonts de la junta directiva.

Segons l’article 71 dels estatuts de l’entitat de gestió,la presidència l’ocuparà el vicepresidentsoci autor de més edat, que en l’actualitat ésFermín Cabal, del Col·legi de Gran Dret. A partir d’ara s’obre un període d’un mes perquè entre els membres de la junta directiva en surti elegit un altre president que esgoti el mandat, fins a finals del 2022.

Els 22 signants d’aquesta sol·licitud de moció de censura han arribat a aquesta situació pel recent nomenament de Clifton Jerome Williams López com a subdirector general de la SGAE id’Enrique Soria García-Ramos com a director econòmic financer de l’entitat.

El ministeri demana explicacions

Uns nomenaments pels quals també el Ministeri de Cultura ha demanat explicacions a la SGAE en un requeriment de la directora general d’Indústries Culturals, Propietat Intel·lectual i Cooperació, Adriana Moscoso, en el qual recorda que, com ja se’ls va informar el 28 de juny del 2018, l’entitat «no pot ni modificar l’organigrama de l’entitat ni contractar nou personal directiu mentre no rebi indicació diferent d’aquest ministeri».

El ministeri explica que el 6 d’abril, i mitjançant escrit del seu secretari general, la SGAE va informar que el seu Consell de Direcció, reunit el 2 d’abril del 2020, havia acordat els nomenaments de Clifton Jerome Williams López i de Soria García-Ramos, i va adjuntar el nou organigrama de la SGAE aprovat pel consell de direcció en aquesta mateixa sessió.

Per això, requereix l’entitat perquè remeti la descripció del nou organigrama de la SGAE, incloent-hi el contingut detallat de les funcions de cadascuna de les direccions que el conformen; la justificació econòmica per a l’aprovació d’un nou organigrama, i les millores en termes de productivitat en relació amb els ingressos de l’entitat que comporta.

Cultura insisteix que amb caràcter previ a acordar qualsevol proposta de modificació del seu organigrama o de contractació de nou personal directiu, la SGAE ha d’informar el ministeri i la commina a abstenir-se de sotmetre a la junta directiva o al consell de direcció qualsevol d’aquestes propostes. Així mateix, li recorda que la falta d’atenció als requeriments del Ministeri de Cultura i Esport constitueix una infracció lleu.

Nous estatuts el gener passat

El 30 de gener, l’assemblea general extraordinària de la SGAE va aprovar els seus nous estatuts per donar llum verda a la seva adequació a la normativa europea, a allunyar una possible intervenció de Cultura i a ser readmesa en la Confederació Internacional de Societats d’Autors i Compositors, de la qual va ser expulsada temporalment.

Els 22 signants de la sol·licitud de la moció de censura han sigut Ana Fernández Graciani, Antonio Hens Córdoba, Antonio Manuel Meliveo, Antonio Ruiz Onetti, Arturo Luna, Carlos Navarro Ballesteros, David Planell, Eduardo Galán, Faustino Fernández, Fermín Cabal, Juan José Solana, Joanes Urkixo, José Eusebio Rojas, José Carmona, Juan Fernández Gálvez, Laura Prieto, María Pagés, Pablo Salinas, Rafael Galán, Silvia Pérez de Pablos, Teo Cardalda i Yolanda García Serrano.

Abans que es fes aquesta tarda aquesta reunió extraordinària, els membres de la junta directiva han rebut una carta en la qual Pilar Jurado respon a una missiva enviada el 9 d’abril per la Confederació Internacional de Societats d’Autors i Compositors (CISAC) –organisme del qual va ser expulsada temporalment l’any passat la SGAE– en què critiquen la seva gestió, els nous estatuts, les normes de repartiment de drets d’autor o el «conflicte d’interessos» entre els seus membres.

Notícies relacionades

Uns problemes encara sense resoldre davant dels quals la CISAC diu que l’«única solució viable» és la convocatòria d’eleccions generals «com abans millor». En aquest sentit, la resposta de Jurado a què ha tingut accés Efe està encapçalada per unes paraules en què l’artista afirma que «una vegada llegides i estudiades» les seves observacions» la CISAC «ha degut interpretar malament alguns» dels seus «avanços».

«La sol·licitud de noves eleccions basada en una suposada il·legalitat de l’actual junta directiva –diu Jurado– s’ha de recordar que és absolutament legal i emmarcada en els estatuts vigents en aquest moment. Els nous estatuts, quan es puguin aplicar, permeten les eleccions parcials per als llocs vacants».