CRISI PER LA PANDÈMIA

Polèmica entre els llibreters pel Sant Jordi 'online'

Els petits establiments desconfien de la iniciativa perquè asseguren que només beneficiaria les grans plataformes, com Amazon

zentauroepp43047967 sant jordi180423220714

zentauroepp43047967 sant jordi180423220714 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els editors i llibreters de Catalunya recolzen que Sant Jordi es traslladi a l’estiu, quan s’hagi deixat enrere l’actual confinament i quan no hi hagi risc per fundar els carrers amb llocs de llibres i roses. Respecte a la idea de celebrar un 23 d’abril ‘online’, tant el president del gremi d’Editors, Patrici Tixis, com la presidenta del gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, han indicat a Efe que són partidaris d’aquesta decisió, acordada ahir en una reunió telemàtica i presidida per la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. No obstant, a través de les xarxes socials, diferents llibreters d’establiments com Nollegiu i La Calders de Barcelona o L’Espolsada de les Franqueses del Vallès han considerat que apostar per un dia de llibre ‘online’ només afavoriria les grans plataformes de comerç electrònic com Amazon i provocaria que hi hagués «milions» de comandes circulant per «una Catalunya confinada», informa EFE.

Tenir llibres a casa

«No ens queda més remei que celebrar Sant Jordi en una altra data diferent al 23 d’abril, tot i que tots tinguem clar que el Dia del Llibre és aquest, però en aquesta ocasió ho haurem de celebrar en unes condicions molt diferents d’altres anys», ha assegurat Patrici Tixis. Segons el seu parer, Sant Jordi «serà una demostració, una vegada més, de la capacitat que té aquell dia de donar-nos una mica d’esperança, en un moment en què hem d’anar marcant-nos les fites a molt curt termini». Es tracta, segons el responsable dels editors, que «a partir de múltiples activitats i iniciatives, totes molt bones i interessants, ho celebrem d’una altra manera, amb capacitat i imaginació, superant dificultats i intentant que sigui una expressió d’esperança per a la sortida d’aquesta crisi a la qual ens trobem i que ens agafa al mig». Per tant, defensa que «totes les iniciatives que hi ha són benvingudes i qualsevol oportunitat que tingui la gent per poder tenir llibres a casa seva està bé».

La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer, ha mantingut que ara que els llibreters «estem sense parades però sense parar» i que del que es tracta és de «no perdre oportunitats, de tenir les nostres webs obertes, tot i que tenim molt clar que aquest 23 d’abril no serà la festa del llibre de sempre, perquè aquella jornada la celebrarem més endavant, ja a l’estiu». Preocupada perquè encara no sap quan es podran obrir els establiments, sí que s’ha mostrat il·lusionada amb organitzar una festa «quan puguem, amb parades, escriptors, clients, amb els amics al carrer». «Mai –ha continuat– ni en els meus pitjors somnis m’hauria imaginat que tindria tancada la llibreria per Sant Jordi, que seria a casa.»

Crítiques

No obstant, en declaracions a Efe, el llibreter Xavier Vidal, de la Nollegiu, s’ha mostrat molt crític amb la mesura acordada ahir entre la Conselleria de Cultura i els gremis perquè «s’està animant que la gent compri els llibres perquè els hi enviïn després a casa i a les llibreries se’ns diu que ens preparem per fer els enviaments». «No sé –ha prosseguit Vidal– si algú és conscient del que això significa, perquè si a Catalunya hi ha tres milions de llars i, la gent no està prou conscienciada, ens podem trobar amb entre quatre o cinc milions de demanats de llibres i roses circulant per la Catalunya confinada, cosa que no té cap sentit, és un despropòsit».

Notícies relacionades

El llibreter, després de recordar que alguns establiments del sector, a més, han hagut d’aprovar un erto, ha avançat que amb altres llibreters estan preparant «una campanya de no fer cap enviament per un tema de seguretat sanitària», i ha afegit que «la Generalitat hauria d’animar la gent que no se’ls enviï cap llibre el dia 23 i que si es trasllada de data que es faci llavors».

 

Temes:

Coronavirus