QUÈ PODEU FER AVUI... A CASA

RTVE ofereix 'online' més de 60 pel·lícules espanyoles recents a 'Somos cine'

Podem visionar gratuïtament drames, comèdies, films d'intriga i fins i tot alguna cinta estrangera

A la llista figuren 'Campeones', 'Truman', 'Julieta', 'La vida d'Adèle', 'Relatos salvajes' i 'Mi gran noche'

1585910599176

1585910599176

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Aquests dies la gent de la cultura s’està unint per oferir opcions de tot tipus durant el confinament. Les companyies teatrals posen a disposició de la gent les seves obres i, ara, RTVE fa una gran oferta amb el canal Somos cine. Hi podrem trobar més de 60 pel·lícules, però no es tracta d’antigalles casposes tipus Cine de barrio, sinó dels millors títols espanyols (i alguns estrangers) dels últims anys guanyadors de múltiples premis. En repassem alguns.

  

 

Les cintes més premiades i els drames

Comencem amb l’apartat dedicat als Goya a la millor pel·lícula. Allà ens trobarem amb el gran superèxit dels últims anys, la comèdia integradora ‘Campeones’, l’amistat fins al final de ‘Truman’, la recerca de Lennon a l’Almeria de 1966 en ‘Vivir con los ojos cerrados es fácil o l’experiment mut i en blanc i negre de ‘Blancaneu’.

  

 

Si busquem entre els drames trobarem molts films interessants com la ‘Julieta’ d’Almodóvar, amb una trama femenina en la línia del realitzador manxec; El autor, sobre un paio que espia els seus veïns per escriure la seva primera novel·la; ‘Ningú no vol la nit’, l’aventura sota la neu d’Isabel Coixet amb Juliette Binoche; ‘El olivo’, sobre una jove que vol recuperar l’arbre familiar; ‘El mort i ser feliç’, que li va valer a José Sacristán el seu únic Goya; ‘L’adopció’ amb Nora Navas i Francesc Garrido; ‘Marsella’, sobre el viatge de dues dones a la recerca del pare biològic de la seva filla o ‘Ma ma’, amb Penélope Cruz alertant sobre els perills del càncer de mama.

  

 

Films estrangers i comèdies

Però també trobem tres cintes d’altres països molt interessants. ‘Enemigo’ és una obra del canadienese Denis Villeneuve (‘Incendis’, ‘Blade Runner 2049’) amb Jake Gyllenhaal i Melanie Laurent (‘Maleïts malparits’). És l’adaptació de la novel·la de Saramago, L’home duplicatsobre un professor d’història que descobreix que existeix un actor idèntic físicament a ell i s’obsessiona a conèixer-lo. L’argentina El clan és un film d’intriga basat en un cas real que va tenir lloc durant la dictadura militar. Un antic empleat d’intel·ligència organitza, amb els seus fills, una banda que es dedica a segrestar gent rica, a qui amaga a casa seva per obtenir fortes sumes de diners. Finalment també pot veure’s la francesa La vida d’Adèle, guanyadora de la Palma d’Or a Cannes sobre la història d’amor entre dos joves molt diferents que va sorprendre per les seves explícites escenes lèsbiques.

  

 

Potser ara el que més necessitem és que ens facin riure i per això hi ha també un bon nombre de comèdies com ‘Anacleto: Agent secret’, adaptació del famós còmic entre la intriga i la rialla; ‘Nacida para ganar’ amb Alexandra Jiménez en el paper d’una dona que descobreix com canviar la seva vida entrant en un negoci, la lluminosa ‘La isla bonita’, rodada a Menorca, o ‘Las ovejas no pierden el tren’ sobre un matrimoni urbanita que viurà al camp. També podem trobar títols molt atractius en comèdia dramàtica com ‘Mi gran noche’, l’apoteosi de Cap d’Any d’Álex de la Iglesia o l’agredolça ‘Un dia perfecte’, que segueix amb un sentit de l’humor molt peculiar les tasques d’un grup de cooperants d’una ONG el 1995, a la darreria de la guerra dels Balcans.

  

 

Darín, Coixet i el que vindrà

L’argentí Ricardo Darín té un espai per dret propi i, a més de l’esmentada ‘Truman’ també podem veure’l a ‘Tesis sobre un homicidio’, en què és un professor universitari que sospita que un dels seus alumnes més brillants ha assassinat una noia, o en la sorprenent ‘Relatos salvajes’sis històries curtes sobre la venjança (la seva és particularment actual). Un altre d’aquests contes està protagonitzat per Leonardo Sbaraglia (un que sembla una versió d’‘El diablo sobre ruedas’ de Spielberg), que també encapçala el repartiment d’Al final del túnel sobre un atracament perfecte en què destaquen Federico Luppi i una Clara Lago amb accent argentí.

  

 

També hi ha tres títols d’Isabel Coixet, a més de l’esmentada ‘Ningú no vol la nit’ podem veure l’interessant documental ‘Spain in a day’, compost per vídeos enviats per gent anònima i muntats per la directora o el seu títol més desconcertant, ‘Mi otro yo’, un film de... ¡terror! protagonitzat per Sophie Turner (Sansa Stark a ‘Joc de trons’). Al llarg d’aquest mes avancen que penjaran nous films com el musical ‘La llamada’, la intriga asfixiant de ‘Tarde para la ira’, la paranormal ‘Verónica’, la comèdia ‘Requisits per ser una persona normal’ o la històrica ‘1898, los últimos de Filipinas’. I també poden veure’s (durant només uns dies) els films recentment emesos per aquesta cadena. Una oferta atractiva per recuperar el millor cine espanyol dels últims anys.

Notícies relacionades