QUÈ PODEU FER AVUI... A CASA

Els museus catalans ofereixen cada dia un concurs de preguntes i respostes

Museum Quiz A Casa se celebra de dilluns a divendres en edició familiar i dissabte és per a adults

Les qüestions estaran centrades en els detalls i les curiositats de cada un d'aquests centres

1200x600px

1200x600px

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

A tothom li encanten els jocs de preguntes i respostes. Aquest és el motiu pel qual hi ha tants concursos televisius que basen el seu contingut d’una o una altra manera en aquesta premissa. I també és la raó per la qual un dels jocs de taula més practicats és el Trivial amb els seus desitjats triangles coneguts popularment com a formatgets. Per tot això, la idea que ha tingut la gent dels museus Marítim i de Ciències Naturals de Barcelona ha sigut acollida amb entusiasme per altres centres catalans similars que s’han unit a la proposta i per la gent, que hi ha respost en massa. Es tracta del concurs online Museum Quiz a Casa.

  

 

Consisteix en un joc de preguntes i respostes centrat en les temàtiques dels respectius museus en què podem participar per entretenir-nos i, de passada, aprendre una mica més. Hi ha dues modalitats diferents: de dilluns a divendres està pensat per a tota la família (nens, a partir de 5 anys) i centrat monogràficament a cada museu mentre que el dels dissabtes, és per a adults i abordarà temes relacionats amb tots els centres participants (cada museu plantejarà dues preguntes sobre la seva especialitat). Es recomana formar grups de dos a cinc persones. Comença sempre a les 6 de la tarda i podem incorporar-nos en qualsevol moment fins a 2/4 de 10, aproximadament. Les dues modalitats es juguen a través de la plataforma gratuïta Kahoot! i no hi ha límit de participants, així que segur que podrem apuntar-nos-hi.

Els nens poden participar en família de dilluns a divendres.

Preguntes i pròximes cites

Per a això haurem d’accedir a la web del concurs a través de qualsevol tipus de dispositiu electrònic (mòbil, tauleta o ordinador). Hi ha quatre tipus de preguntes: quiz, veritable/fals, pregunta oberta i puzle. Les qüestions seran museístiques, però estaran lligades a temes d’actualitat, frases fetes, cultura popular, arts (música, cine, pintura, escultura, etcètera) i curiositats i sempre tindran a veure amb el museu de cada dia, cosa que ja és tota una pista. Així, podem avançar que la sessió d’avui versa sobre el de Ciències Naturals; la de demà, el Marítim; el dimecres 1 el protagonisme estarà centrat en el d’Art Modern de Tarragona; el dijous 2 en els de Sant Cugat i el divendres 3, en el Museu del Disseny de Barcelona. Per això recomanem prèviament fer un volt (virtual, és clar) per les pàgines de cada centre per anar més ben preparat.

Entrada del Museu Marítim de Barcelona, un dels organitzadors. / JOAN PUIG

Les preguntes van acompanyades d’una imatge o un vídeo i cada una val 1.000 punts. Disposem de tan sols 20 segons per trobar la resposta correcta tot i que, en alguns casos, es dona una mica més de marge. Una vegada finalitzada la sessió, a les 22 hores exactament, podrem descobrir en quina posició hem quedat. No hi ha cap premi, la guanyadora és sempre... la diversió (com solen dir en els jocs de les cases de colònies), però la bona estona que haurem passat no ens la treu ningú. I si, a sobre, som dels primers podrem sentir-nos molt orgullosos de la classificació obtinguda.

El Jardí Botànic de Barcelona serà protagonista el dilluns 6 d’abril.

L’activitat no cessa 

Notícies relacionades

Tenen previst mantenir el concurs tots els dies durant el confinament perquè puguem continuar disfrutant de la cultura des de casa i cada dia se sumen nous museus, així que la continuïtat està garantida. Més enllà d’aquesta setmana, els temes de les pròximes cites seran: Jardí Botànic de Barcelona (dilluns, 6), Far de Vilanova (dimarts, 7), Museus de Sitges (dimecres, 8), Marítim de Barcelona (dijous, 9), Història de Cambrils (divendres, 10), MNAC (dimarts, 14), Museu del Ferrocarril (dimecres, 15), Marítim (dijous, 16) i Xarxa de Museus de les terres de Lleida (divendres, 17), a més dels dissabtes (28 de març, 4 i 11 d’abril, de moment) dedicats a recórrer-los tots. Ens hem saltat expressament el dilluns 13 perquè, al tractar-se del dia de la Mona de Pasqua serà una data molt especial, ja que el Museu de Ciències Naturals prepara un especial sobre mones i primats amb referència a la seva exposició MicosMCNB.

Aquest concurs està inspirat en el Quiz Summer Tour. / MUSEU CIÈNCIES NATURALS

El primer Museum Quiz a Casa va tenir lloc dissabte passat i l’èxit va ser rotund, després d’una pròrroga a causa de la massiva resposta, hi van participar 1.885 equips. Per a la sessió d’avui, la xifra podria ser encara més gran. Aquesta competició està inspirada en el tradicional Quiz Summer Tour, que organitzen cada estiu els dos mateixos museus barcelonins i que s’estén per altres museus de la ciutat. Ara, ateses les circumstàncies, han decidit aquesta variació adaptada al moment que vivim. Una manera entretinguda, divertida i cultural d’aprofitar el temps. Saber i guanyar (o no), però segur que disfrutarem.