CRÍTICA DE LLIBRES

'Un día más en la muerte de Estados Unidos': la farsa de la defensa pròpia

zentauroepp6181301 armas200327171704

zentauroepp6181301 armas200327171704 / MARK WILSON

1
Es llegeix en minuts
Marta Marne
Marta Marne

Crítica literaria

Especialista en Gènere negre

Ubicada/t a Lleó

ver +

Als Estats Units les armes de foc són la primera causa de mort entre la població de raça negra de menys de 19 anys, la segona entre tots els menors d’edat després dels accidents de trànsit. Això suposa una mitjana de set defuncions al dia, un índex per càpita vuit vegades més gran que el de tot Europa occidental. Es podria pensar que entren en joc múltiples factors perquè hi hagi aquesta diferència, però la realitat és que només és a causa del fàcil accés a les armes en aquest país.

Notícies relacionades

A ‘Un día más en la muerte de Estados Unidos’ Gary Younge escull una data a l’atzar per abordar aquest tema. El 23 de novembre del 2013 no va ser més representatiu ni més remarcable. Encara així, els adolescents assassinats aquell dia van ser 10. Al llarg de les pàgines del llibre l’autor recorre els seus últims passos i ens situa dins d’un context. No només hi exposa els fets, sinó que hi intercala desenes d’apunts i reflexions sobre aquesta problemàtica. Posa de manifest tant que la societat nord-americana, el seu teixit econòmic i el seu sistema judicial són racistes, com que hi ha més probabilitats que una persona sigui disparada per un conegut –o per si mateixa– abans que per un estrany.

L’experiència com a periodista de Younge es transmet en l’equilibri que atorga al text. Concedeix un pes important a les històries dels 10 joves i als testimonis de l’entorn. Però no perd l’ocasió d’introduir informació contrastada i xifres per donar solidesa als seus arguments. Llàstima que no hi hagi espai per honrar-los a tots. Però que almenys la resposta a aquests crims no sigui tan sols el silenci.