'Muder most foul'

Bob Dylan glossa la cultura americana en una cançó inèdita de 17 minuts

El tema té l'assassinat de l'expresident dels EUA John Fitzgerald Kennedy com a nucli central

fcasals36559198 bob dylan170328180441

fcasals36559198 bob dylan170328180441

1
Es llegeix en minuts
Efe

Bob Dylan ha publicat aquest divendres ‘Muder Most Foul, un tema inèdit de prop de 17 minuts de durada que, temàticament, és gairebé una condensació d’història i cultura nord-americana, amb l’assassinat de l’expresident John Fitzgerald Kennedy com a nucli central. «Aquesta és una cançó que vaig gravar fa un temps i que podríeu trobar interessant», ha explicat ell mateix en un missatge en què, a més, saluda tots els seus seguidors i reconeix la seva «gratitud» pel «recolzament i lleialtat mostrats durant aquests anys». 

Es tracta d’una composició d’estructura molt lliure i instrumentalment minimalista, sustentada sobretot per la veu de Dylan sobre les notes d’un piano, la corda d’un violí i una percussió molt suau.

«L’ànima d’una nació s’ha esquinçat i comença a entrar en una lenta decadència», canta en un dels versos del que sembla en realitat la lectura d’un poema musicat.

Iniciat com un relat entorn de l’assassinat de JFK, el músic nord-americà acaba filant un discurs entorn de la història i cultura americanes, especialment la dels anys 60, tot i que transcendeix també aquest marc per fer referències a fites com l’òpera rock ‘Tommy’ de The Who i el festival de Woodstock.

Notícies relacionades

La gravació, que està disponible en plataformes digitals, no sembla vinculada a cap àlbum en concret. El seu últim disc d’estudi al mercat, el 38è de la seva carrera, va portar per nom ‘Triplicate’ (2017) i hi versionava clàssics del cançoner americà, cosa que s’ha convertit en una constant en aquests anys. Cal remuntar-se a «Tempest» (2012) per trobar les últimes cançons noves amb la seva firma.

Tan personal en les seves decisions com sempre, el veterà cantautor i premi Nobel de Literatura va anunciar recentment, en plena successió de cancel·lacions de concerts pel coronavirus, que l’estiu vinent sortirà de gira en una sèrie de teatres, amfiteatres i locals nocturns petits dels Estats Units.