JUDICI A NOVA YORK

El jurat de Weinstein arrenca les seves deliberacions entre turbulències

Les seves primeres preguntes al jutge apunten que almenys alguns donen credibilitat a les acusacions d'Annabella Sciorra, que han prescrit

La sessió s'ha obert amb un terratrèmol per la publicació de l'advocada del productor d'un article en què interpel·la directament el jurat

zentauroepp52294753 weinstein icult200215172326

zentauroepp52294753 weinstein icult200215172326 / Bebeto Matthews

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

«Vostès i només vostès són els jutges dels fets i vostès i només vostès són responsables de decidir si l’acusat és culpable o no». Amb aquest recordatori, el jutge James Burke, que presideix en una sala del Tribunal Suprem estatal de Nova York el primer judici penal per delictes sexuals contra Harvey Weinstein, ha obert aquest dimarts la sessió d’instruccions al jurat que té a les seves mans el futur del que temps enrere va ser un totpoderós productor de Hollywood, de 67 anys. Gairebé una hora després, els set homes i cinc dones s’han retirat per iniciar les seves deliberacions.

Aquestes reflexions hauran de decidir un plec de cinc càrrecs que també ha repassat per a ells Burke, ocasionalment forçat a fer pauses perquè la seva veu no quedés enterrada pel soroll de les sirenes que puja fins a la planta 15 de l’edifici al 100 de Centre Street. Són dos de violació, en primer i tercer grau, per la suposada agressió el 2013 a Jessica Mann; un altre d’acte sexual criminal en primer grau, pel cunnilingus que suposadament Weinstein va forçar a Miriam Haley el 2006, i dos d’agressió sexual depredadora. En aquests últims es combinen els casos de Mann i Haley amb les acusacions d’Annabella Sciorra per agressions que haurien succeït entre el 1993 i el 1994 i legalment havien prescrit per ser perseguides independentment.

Burke ha recordat al jurat que ha d’arribar a un veredicte per unanimitat. També els ha demanat que «parlin de les proves, consultin els uns amb els altres i raonin junts respectuosament». Els ha instat que, a l’hora de reflexionar, «treguin lliçons de la seva vida diària i utilitzin els mètodes que utilitzen cada dia» per decidir «què és versemblant i què no, què és consistent o inconsistent, qui dona imatge de franc i segur o evasiu i insegur». Igualment, els ha recordat que «no han de rebutjar una visió honesta de les proves només perquè vulguin que acabi aviat el judici o perquè hi ha més vots en opinió contrària» a la seva.

Credibilitat a Sciorra

Sembla que li han fet atenció i mitja hora després d’haver sigut enviats a la seva sala de deliberacions els integrants del jurat estaven de tornada al tribunal després d’haver enviat preguntes al jutge. Aquests interrogants, sobre prescripció de delictes i sobre potencials combinacions de càrrecs, podrien apuntar que almenys alguns dels jurats donen credibilitat a la versió de Sciorra. També, que qüestionen Mann.

Després de tres hores i 45 minuts de deliberació, el jurat ha fet dues noves peticions al jutge: el plànol de l’apartament de Weinstein al Soho novaiorquès i còpies de tres correus electrònics que l’acusat va enviar a l’agència de detectius formada per exespies del Mossad que va contractar per investigar algunes de les seves denunciants.  

Notícies relacionades

El matí ja havia estat esquitxat de drama. A l’obrir la sessió, la fiscalia ha protestat per la publicació, durant el cap de setmana, d’un article d’opinió a ‘Newsweek’ de la principal advocada de Weinstein, Donna Rotunno, i la fiscal Joan Illuzzi-Orbon ha assegurat que el text «va vorejar la manipulació del jurat». El jutge, que ja havia donat advertències a Rotunno a l’inici del judici, ha considerat «problemàtic» que l’advocada interpel·lés directament el jurat i ha donat ordres a la defensa d’«abstenir-se de comunicar-se amb el públic i la premsa» fins que acabi el procés, i ha fet, a més, una «advertència sobre els tentacles del seu colós de relacions públiques».

La defensa també ha intentat en l’últim moment desqualificar la jurat número 11, una dona blanca, que els advocats de Weinstein ja van intentar que no formés part del decisiu panel a l’estar escrivint una novel·la sobre homes grans depredadors. L’argument per treure-la és que havia llegit i fet comentaris a internet sobre dos llibres que tracten de depredadors sexuals; la novel·la ‘My dark Vanessa’, que conta la relació d’una adolescent amb el seu professor d’anglès, i el llibre ‘El consentimiento’, en què Vanessa Springora relata la seva relació quan tenia 14 anys amb Gabriel Matzneff, llavors de 50. La fiscalia va recordar que no hi ha prohibició de llegir per al jurat. La dona va negar haver escrit cap crítica del llibre francès, que encara està llegint. I el jutge la va mantenir al seu lloc. El jurat alternatiu hauria sigut un home blanc gran.