A MENORCA

El II Premi Mediterrani Albert Camus es concedirà el 2 d'abril

El guardó distingeix distingeix una figura de rellevància en la creació artística i reflexió, pel conjunt de la seva trajectòria

zentauroepp12040675 camus icult200213144502

zentauroepp12040675 camus icult200213144502

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

No se sap amb certesa si Albert Camus va visitar alguna vegada l’illa de Menorca, el cert és que la seva biografia està íntimament lligada a l’illa d’on procedien els seus avis materns que van fugir de la pobresa per instal·lar-se a Algèria. La mare, una camperola analfabeta que el va criar tot sol i va ser una pedra angular en la vida de l’escriptor.  L’illa no ha deixat que l’empremta de l’escriptor es perdi en la seva geografia i així una de les seves iniciatives culturals més destacades gira entorn de la figura de l’autor de ‘L’estrany’. Així a les Trobades Mediterrànies Albert Camus que se celebren els anys senars s’alternen amb el Premi Mediterrani Albert Camus, la segona edició del qual se celebrarà el mes d’abril i que distingeix una figura de rellevància, siguin quins siguin els seus àmbits de reflexió o de creació artística, pel conjunt de la seva trajectòria, valorant la projecció de la seva obra i de la seva persona sobre les societats mediterrànies contemporànies. Els candidats valorats poden pertànyer a una de les següents disciplines: pensament, literatura, arts plàstiques, arts visuals, periodisme i música.

 

El jurat d’aquest any està integrat per Luis García Montero, actual director de l’Institut Cervantes, l’escriptora libanesa Hoda Barakat, Anna Caballé, escriptora, crítica literària i professora de literatura, José Miguel G. Cortés, director de l’IVAM i la presidenta de la Societat d’Estudis Camusians, Anne Prouteau.

 

Aquestes cinc reconegudes personalitats estudiaran i deliberaran entorn de 25 candidats i n’anunciaran el premiat dimecres 1 d’abril del 2020 a la Sala Polivalent Albert Camus de Sant Lluís. El dissabte 2 de maig del 2020 tindrà lloc la cerimònia d’entrega del premi, dotat amb 15.000 euros i un trofeu, que se celebrarà al Teatre Principal de Maó. El 2018, el I Premi Mediterrani Albert Camus va ser atorgat a Mona Hatoum, artista nascuda a Beirut al si d’una família palestina i que viu al Regne Unit des de 1975.

 

Les Trobades & Premis Mediterranis Albert Camus, que compten amb el suport de la família de l’escriptor i de la Societat d’Estudis Camusians, neixen d’una idea de Miguel Ángel Moratinos –exministre d’Afers Exteriors i de Cooperació d’Espanya i defensor de la Cultura mediterrània–, que promou la seva organització juntament amb l’Ajuntament de Sant Lluís a Menorca, localitat on va néixer l’àvia de Camus. Aquest any s’uneix a l’organització de l’esdeveniment l’Ajuntament de Maó al celebrar-se la gala d’entrega dels premis al Teatre Principal de Maó, el teatre d’òpera mes antic d’Espanya.

Debat crític 

Notícies relacionades

 

El Premi Mediterrani Albert Camus es concedeix cada dos anys entre cada edició de les Trobades per homenatjar la trajectòria d’una persona l’obra de la qual reveli els reptes mediterranis i contemporanis, reconeixent la trajectòria personal i l’obra d’un creador o pensador contemporani testimoni i actor del seu temps com ho va ser Albert Camus.  Els objectius del premi són: portar al primer pla de l’actualitat a persones creadores de reflexió i cultura, veritablement necessàries en la construcció d’un futur pròsper i en pau per a tothom. Posar de relleu la vigència del pensament d’Albert Camus i la seva coherència amb la seva trajectòria personal. Promoure el llegat d’Albert Camus com a escriptor i pensador cap a altres disciplines artístiques, explorant les seves creus i obrint portes entre totes. Projectar Sant Lluís i l’illa de Menorca com a port d’acollida de les idees, d’un debat crític amb rellevància internacional. A més, es crea una nova iniciativa: el Premi Mediterrani Albert Camus Incipiens que es dirigeix  al reconeixement i promoció de treballs de reflexió periodística de joves professionals de la informació.