es va sentir culpable

Una denunciant del cas Weinstein relata davant del jurat com la va violar dues vegades

Miriam «Mimi» Haley, antigament anomenada Haleyi, de 42 anys, és una de les testimonis estrella del judici per les seves acusacions contra Weinstein

zentauroepp48300944 files  in this file photo taken on april 25  2019 disgraced 190524134958

zentauroepp48300944 files in this file photo taken on april 25 2019 disgraced 190524134958 / DON EMMERT

3
Es llegeix en minuts
Efe

Una de les dues denunciants clau del cas per abusos sexuals contra el productor Harvey Weinstein a Nova York va relatar dilluns, entre llàgrimes, com la va agredir i violar suposadament en dues ocasions quan era una ajudanta de producció de vint anys aproximadament, el 2006.

Miriam «Mimi» Haley, antigament anomenada Haleyi, de 42 anys, és una de les testimonis estrella del judici perquè les seves acusacions contra Weinstein, entre les d’un centenar de dones, han derivat en la imputació del productor a la Gran Poma, on se li acusa de cinc delictes sexuals i afronta una possible cadena perpètua.

Haley va conèixer Weinstein el 2004 a l’estrena europea de la pel·lícula ‘The Aviator’ i, més endavant, després de retrobar-se amb ell al Festival de Canes el 2006, va ser contractada com a assistent en un conegut concurs televisiu nord-americà que ell produïa a Nova York, ‘Project Runway’.

La testimoni, asseguda a l’estrada al costat del jutge James Burke i a uns metres de Weinstein, va explicar davant dels membres del jurat que després d’aquesta presa de contacte a Canes, abans de contractar-la, ell la va convidar al seu hotel i li va demanar un massatge, cosa que va rebutjar, sentint-se humiliada.

Desfilada de moda

Quan ja treballava per a ell, el productor la va convidar a anar a una desfilada de moda a París, cosa que tampoc va acceptar, i va continuar intentant acostar-se a ella fins al punt de presentar-se per sorpresa a casa seva, moment en què li va dir que havia sentit rumors sobre la seva «terrible reputació amb les dones» i ell va semblar ofendre’s.

Haley, que va declarar a la Fiscalia que no tenia interès romàntic o sexual en Weinstein, va relatar que el dia que suposadament va ocórrer la primera agressió sexual, l’acusat li va enviar un xòfer per portar-la al que ella es pensava que seria una reunió sobre assumptes professionals al seu apartament del Soho (Manhattan).

La llavors assistent de producció va recordar que estaven xerrant al sofà quan ell se li va tirar a sobre intentant besar-la, i quan es va aixecar per desfer-se’n, ell la va agafar i la va empènyer fins a una habitació, la va immobilitzar sobre el llit i li va fer sexe oral per força.

La testimoni va insistir a Weinstein perquè parés, li va dir que estava menstruant i va intentar aixecar-se diverses vegades però no en va fer cas i llavors va pensar: «M’estan violant», després de la qual cosa es va sentir en «xoc», es va veure sense escapatòria i va aguantar l’agressió, que està descrita al document d’acusació de la Fiscalia.

«Paral·litzada»

Unes setmanes després, Haley es va reunir de nou amb el productor en un hotel de Tribeca (Manhattan) i, d’acord al seu relat, a l’entrar a l’habitació ell la va agafar de la mà i la va portar al llit, on es va quedar «paral·litzada» mentre la violava i li deia «gossa i puta».

La testimoni va esclafir a plorar i va recordar que es va sentir «idiota» perquè havia deixat clar que no es volia reunir més amb ell i, si bé va afirmar que en la suposada primera agressió no es va sentir «culpable», en la segona va pensar que no havia «lluitat prou».

Notícies relacionades

La defensa de Weinstein va argumentar que hi havia inconsistència entre el relat i alguns missatges de la dona datats el 2008, dos anys després d’aquestes trobades, en les quals el tractava amb afecte, però ella va afirmar que va mantenir el contacte per si sorgien oportunitats professionals.

El cru testimoni de Haley segueix al de l’actriu Annabella Sciorra, que va pujar a l’estrada dijous passat, i encara s’espera que testifiquin quatre dones més que han acusat el productor d’abusos sexuals, entre elles la segona denunciant del cas, l’aspirant a actriu Jessica Mann.