Billie Eilish arrasa en uns Grammy marcats per la tràgica mort de Kobe Bryant

La cantant californiana de 18 anys s'emporta els premis al millor àlbum, gravació, cançó i artista revelació

Rosalía conquista un dels dos guardons a què aspirava i protagonitza una de les millors actuacions de la nit

62nd Grammy Awards †Photo Room†Los Angeles, California, U.S., January 26, 2020 †Billie Eilish poses backstage with her awards to include Song of the Year for Bad Guy , Best New Artist, and Album of the Year for  When We All Fall Asleep, Where Do We Go?. REUTERS/Monica Almeida     TPX IMAGES OF THE DAY

62nd Grammy Awards †Photo Room†Los Angeles, California, U.S., January 26, 2020 †Billie Eilish poses backstage with her awards to include Song of the Year for Bad Guy , Best New Artist, and Album of the Year for When We All Fall Asleep, Where Do We Go?. REUTERS/Monica Almeida TPX IMAGES OF THE DAY / Monica Almeida (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

El present i el futur de la música tenen nom de dona. Un sol nom, per ser més exactes, de donar crèdit al veredicte del jurat de l’Acadèmia de Gravació nord-americana. En una gala marcada per la tràgica i inesperada mort de la llegenda del bàsquet Kobe Bryant, els Grammy es van rendir a l’últim fenomen mundial a irrompre des de la perifèria de la indústria, una artista de tan sols 18 anys que s’ha convertit en una de les veus de la seva generació amb una estètica bromosa allunyada dels paràmetres més comercials. Billie Eilish va monopolitzar els grans premis de la nit (millor àlbum, gravació, cançó i artista revelació) a l’imposar-se a noms com LizzoAriana Grande i Lil Nas X. La californiana va deixar també sense el tron d’artista revelació R osalía, que, no obstant, es va emportar el de millor àlbum de rock, urbà o alternativa

La gala va començar amb un crit unànime llançat per Lizzo en l’actuació que va obrir la 62a edició dels Grammy. «Aquesta nit és per a Kobe», va dir la cantant de Detroit, que partia com a favorita amb vuit nominacions i que es va esforçar amb ‘Cuz I love you’ i ‘Truth hurts’  a aixecar els ànims d’un públic consternat per la mort de l’estrella dels Lakers unes hores abans en un accident d’helicòpter. Ningú va poder ignorar la tragèdia perquè, mentre els nominats desfilaven per l’alfombra vermella de l’Staples Center de Los Angeles, centenars d’aficionats s’acostaven a retre homenatge a Bryant a les portes del mateix estadi on va construir la seva llegenda. «Tots ens sentim increïblement tristos en aquests moments», va dir la presentadora de la cerimònia, Alicia Keys, al prendre la paraula. «Som aquí, literalment amb el cor trencat, a la casa que Kobe va ajudar a construir». 

Tota la nit va acabar tenint un regust molt local. El raper de Los Angeles Nipsey Hussle, assassinat l’any passat, va ser un dels homenatjats de la nit. I en aquesta mateixa ciutat es va escriure ‘When we all fall sleep, where do we go?’, el primer àlbum d’Eilish. El va gravar a casa dels seus pares, al dormitori del seu germà, Finneas O’Donnell, productor, coautor i enginyer del disc. «No hem preparat un discurs perquè no vam fer aquest disc per guanyar un Grammy. No vam pensar que guanyaria mai res», va dir Finneas, més loquaç que la seva germana sobre l’escenari dels Grammy. «Vam escriure un àlbum sobre la depressió, el suïcidi, el canvi climàtic o ser un mal paio, signifiqui el que signifiqui. I aquí estem confosos i agraïts»

Finneas va acabar sent tècnicament el triomfador més gran de la nit amb sis gramòfons, un més que la seva germana, l’artista més jove en copar les grans categories dels Grammy i la primera en fer-ho des de Christopher Cross el 1981. Amb l’única ajuda d’un piano, tots dos van interpretar ‘When the Party’s Over’. «Els fans s’ho mereixen més que ningú. Ells són l’única raó per la qual tots nosaltres som aquí», va dir Eilish, que va pujar tantes vegades a l’escenari que es va acabar quedat pràcticament sense paraules. «Gràcies i adeu», van dir tots dos en el brevíssim parlament final que va tancar la nit. 

Rosalía va protagonitzar una de les actuacions de la nit després de guanyar en la cerimònia prèvia, no televisada, el menor dels premis a què aspirava per ‘El mal querer’. Acompanyada de ‘palmeros’ i una guitarra flamenca, la catalana es va arrencar amb el seu nou senzill ‘Juro que’ abans de fondre’l amb ‘Malamente’, envoltada de ballarins en una actuació exuberant que va posar dret el públic. «Vull dir-vos que honestament és un orgull i un plaer. El flamenc per a mi és una inspiració. Moltíssimes gràcies per defensar i creure en el meu projecte i en la meva música», va dir hores abans al recollir el gramòfon a l’àlbum de rock, urbà o alternativa. Alejandro Sanz, que com ella també va tenir una nit notable en els recents Grammy Llatins, es va emportar el reconeixement al millor disc de pop llatí, el quart de la seva carrera. 

Notícies relacionades

La gala va ser extenuantment llarga, gairebé quatre hores, i va passar per sobre de la tempesta que ha envoltat l’Acadèmia de Gravació en les últimes setmanes. La seva presidenta, Deborah Dugan, va ser acomiadada només 10 abans, després d’haver revelat que el seu predecessor havia sigut acusat de violació i d’haver denunciat irregularitats i conflictes d’interès en el procés de votació o la gestió financera de l’Acadèmia. «Ha sigut una setmana tremenda», es va limitar a dir Keys. La cantant li va posar una de les poques notes polítiques a la nit a l’invocar l’‘impeachment’ de Donald Trump’ o el clima de «mentides» i «odi» que impera al país. «Quan la bona gent no fa res, la mala gent guanya», va afirmar la cantant. 

Durant tota la jornada es van repartir desenes de premis. Lizzo es va haver de conformar amb tres Grammy menors. Tyler the Creator es va emportar el millor disc de rap amb ‘Igor’; Cage the Elephant, l’àlbum de rock amb ‘Social cues’; els veterans Chemical Brothers, el de música electrònica amb ‘No geography’, i Vampire Weekend, el de música alternativa amb ‘Father the bride’.