JUDICI A NOVA YORK

La defensa de Weinstein inicia el seu assalt a la credibilitat de les denunciants

Intensitat i cruesa marquen la primera sessió del judici al productor davant del jurat

La fiscalia dona gràfics detalls de les agressions i revela la identitat d'una víctima

zentauroepp51876588 icult weinstein200122214100

zentauroepp51876588 icult weinstein200122214100 / TIMOTHY A CLARY

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

De vegades la justícia arriba amb retard. Si arriba. Per a Miriam Haley i Jessica Mann, les dues dones sobre les acusacions de violació i agressió sexual de les quals s’ha construït el primer cas penal contra Harvey Weinstein, el productor assenyalat per més de 100 dones més per tota mena de conductes sexuals inapropiades, potser arriba en sis setmanes, el temps que es calcula que durarà el judici. Però com ha quedat clar aquest dimecres en la primera sessió davant del jurat, el preu que han d’estar disposades a pagar és alt.

La vista a l’atapeïda sala 1.530 del Suprem de Nova York ha començat gairebé mitja hora després de l’horari previst. S’ha obert amb les instruccions al jurat del jutge James Burke, després del qual han arribat la declaració inicial de la fiscalia, que ha presentat el seu cas, i després la de la defensa. I en aquesta última part, Damon Cheronis, un dels advocats de Weinstein, ha tret l’artilleria pesant en el que ja se sabia que serà la seva estratègia: minar la credibilitat de les acusadores i retratar l’ocorregut com relacions consensuades, recolzant-se en missatges amistosos, cordials i fins i tot amorosos que les dones van enviar al productor després de les seves presumptes agressions.

«Un monstre»

Costava pensar en aquesta idea els 105 minuts anteriors, mentre Meghan Hastassistent del fiscal del districte de Nova York, donava als set homes i cinc dones del jurat i als tres suplents tot luxe de gràfics i dolorosos detalls de les agressions a Haley, Mann (la identitat de la qual no s’havia revelat fins aquest dimecres) i tres dones més, incloent-hi l’actriu Anabella Sciorra, que la fiscalia utilitzarà com a testimonis per revelar el patró de conducta depredadora de Weinstein, el càrrec doble que podria valer-li una cadena perpètua.

«Les proves seran evidents que l’home allà assegut no era només un tità a Hollywood, era un depredador sexual i un violador», va dir Hast assenyalant Weinstein, al qual en altres moments va qualificar de «monstre» i al qual va acusar d’«utilitzar el seu poder per assegurar el silenci» de les seves víctimes. Va pronunciar la frase poc abans de projectar una pantalla una imatge de Weinstein en una alfombra vermella i una altra al costat de Bill Clinton.

Notícies relacionades

La fiscal, que va oferir detalls com que el productor s’injectava en els genitals per tenir ereccions va reconèixer que els fets que es jutgen poden «no ser el que la majoria de la gent pensa quan pensa en violació». Va anunciar que testificarà també una psicòloga especialitzada en agressió sexual per recordar que «en la majoria dels casos l’agressor  és conegutla dona no es resisteix ni informa immediatament i busca establir contacte amb l’atacant».

Missatges

Quan li va arribar el torn a Cheronis, es va entendre encara millor l’esforç de la fiscalia. El lletrat de Weinstein va obrir assegurant que la versió de la fiscalia «no s’aguanta perquè no és veritat». I davant de l’atenta mirada del productor (que aquest dimecres va arribar sense el caminador i durant tota la intervenció de la fiscalia havia mantingut el cap baix) va anar detallant i projectant missatges de Haley i Mann a Weinstein. Entre els quals, un de Mann temps després de la suposada violació en el qual va escriure. «T’estimo, sempre, però odio sentir-me com a qui truques només per a sexe».