JUDICI A NOVA YORK

Set homes i cinc dones per jutjar Weinstein

Aquest dimecres comença a Nova York el procés davant del jurat amb la presentació inicial d'arguments

El jutge adverteix que «no és un referèndum sobre el #MeToo, l'assetjament sexual o els drets de les dones»

zentauroepp51328567 harvey weinstein leaves court following a hearing  wednesday191211210244

zentauroepp51328567 harvey weinstein leaves court following a hearing wednesday191211210244 / Mark Lennihan

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La setmana passada, mentre presidia el procés de selecció del jurat encarregat de dilucidar si Harvey Weinstein és culpable o innocent de cinc càrrecs de delictes sexuals amb els quals la fiscalia de Nova York ha imputat el productor cinematogràfic de 67 anys, el magistrat James Burke va remarcar: «Aquest judici no és un referèndum sobre el moviment #MeToo, no és un referèndum sobre l’assetjament sexual, no és un referèndum sobre els drets de les dones».

Era un recordatori possiblement necessari davant d’un cas d’innegable repercussió mediàtica i social que sovint és interpretat com aquestes tres coses. I la responsabilitat d’haver interioritzat el missatge recau sobre els set homes i cinc dones que han sigut seleccionats entre prop de 600 novaiorquesos per jutjar Weinstein en un procés en el qual la fiscalia i la defensa presenten aquest dimecres els seus arguments inicials.

El jutge també va recordar al jurat, per al qual s’han seleccionat dues dones i un home com a suplents potencials, que tenen dret a tenir «conviccions» sobre aquests grans temes però que les hauran d’aparcar durant les prop de sis setmanes que es calcula que durarà el judici i en les deliberacions. «Han de decidir aquest cas sobre les proves»,els va comminar.

Dos casos de les més de 100 denúncies 

Sobre el paper de Weinstein, al qual 105 dones han acusat d’agressió, assetjament o conducta sexual inapropiada, només li han demanat càrrecs per dos casos, però l’halo d’estar davant d’un procés més gran que el mateix encausat ho ha marcat tot fins ara.

La defensa ha intentat repetidament, i sense èxit, que se celebri lluny de la ciutat de Nova York, com si en altres comtats no tinguessin accés a internet, a les xarxes socials o als mitjans de comunicació. Aquest equip d’advocats, dirigits per la polèmica lletrada Donna Rotunno, l’han definit de«circ»,especialment després de l’aparició entre els potencials membres del jurat de la model Gigi Hadid (que va ser descartada). Així mateix, han intentat desqualificar les persones que tinguessin coneixement del cas, una cosa que Burke va rebutjar. «Haver sentit parlar de Harvey Weinstein o fins i tot estar familiaritzat amb les acusacions fetes en contra seu a la premsa o a altres llocs no són en si mateixos desqualificadors i no significa que no puguin formar part del jurat en aquest cas», va recordar en una de les sessions.

Cap de les parts sembla satisfeta del tot. La fiscalia va denunciar, per exemple, la suposada estratègia de la defensa per vetardones blanques, de les quals finalment només n’hi ha una entre les cinc del jurat . Els advocats de Weinstein, per la seva banda, van assegurar que la fiscalia ha intentat minimitzar la presènciad’homes, tot i que han acabat sent majoria, i van fracassar en el seu intent que no se seleccionés una dona que va escriure una novel·la sobre homes depredadors a Nova York.

Els arguments de la parts

Les preguntes durant la selecció del jurat també han servit per delinear alguns dels arguments que s’assumeix que utilitzaran les parts. Entre els de la defensa, per exemple: plantejar que les dones que han acusat Weinstein no diuen la veritat i estaven utilitzant les relacions sexuals per progressar en les seves carreres, i insistir que van mantenir «comunicacions amistoses»després de les suposades agressions. També, que era una altra època. «Moltes de les subtileses d’aquest cas tenen a veure amb com funcionava el món els anys 90», va dir un advocat de Weinstein qüestionant la idoneïtat d’una noia per al jurat. «Era un temps diferent al planeta Terra i a Hollywood».

Notícies relacionades

La fiscalia també va permetre entreveure el pes que espera que tinguin els testimonis, no només de les dues dones les denúncies de les quals constitueixen la base del cas penal, sinó dels altres quatre testimonis, sobre les declaracions dels quals intentaran establir el patró de conducta depredadora en les agressions sexuals de Weinstein, el doble càrrec que posa en el seu horitzó la possibilitat decadena perpètua.

El productor suposadament està «terroritzat» amb la idea d’anar a la presó. Així almenys ho ha descrit a ‘The New York Times’ Jeffrey Lichtman, un advocat que recentment ha entrat en el seu cada vegada més reduït cercle d’amistats, del qual surten altres veus que han accedit a parlar des de l’anonimat. Un amic, per exemple, ha dit al ‘Times’ que el productor, que ha explicat al diari que veu cada dia un terapeuta i ha estat anant a un programa per tractar l’addicció sexual, continua «sense entendre-ho».«Creu que és la víctima. No es culpa de res».