ELS PREMIS DEL CINE CATALÀ

Els Gaudí més joves i indòmits se citen a la gala d'aquest diumenge

Els guardons s'han convertit en un referent del cine independent amb més capacitat de risc

zentauroepp30342815 icult200118201822

zentauroepp30342815 icult200118201822

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

En els últims anys els Premis Gaudí s’han convertit en un autèntic referent a l’hora de posar de relleu el cine jove i independent que lluita per tenir un lloc en la indústria espanyola. Si en l’anterior edició es van coronar dues grans pel·lícules que van passar desapercebudes en els Goya (‘Entre dos aguas’, d’Isaki Lacuesta i ‘Les distàncies’, d’Elena Trapé), en aquesta ocasió tornen a demostrar la seva sensibilitat a l’hora de nominar pel·lícules en què batega el risc, la recerca de nous territoris expressius i la mirada d’autor més lliure i heterodoxa. Potser per aquesta raó, el geni inclassificable d’Albert Serra també ha trobat el seu espai amb la iconoclasta ‘Liberté’.

Entre les favorites trobem pel·lícules incòmodes amb una visió poc complaent del món que ens envolta, com ‘La hija de un ladrón’, l’‘opera prima’ de Belén Funes (13 nominacions); l’experiment de Carlos Marques-Marcet, ‘Els dies que vindran’, que reflexiona sobre la parella a partir de l’embaràs real de Maria Rodríguez (10 nominacions) i dos rescats imprescindibles pràcticament absents de la temporada de premis: ‘La innocència’, una altra ‘opera prima’ de Lucía Alemany (set nominacions) i ‘El viatge de la Marta (Staff Only)’, en què Neus Ballús aplica la seva mirada observadora per parlar del xoc entre Occident i l’Àfrica (quatre nominacions). A aquestes dues aproximacions femenines a l’univers de l’adolescència caldria afegir ‘Ojos negros’, de Marta Lallana i Ivet Castelo (dues nominacions) i ‘La vida sense Sara Amat’, de Laura Jou (dues nominacions).

La gala al Fòrum 

7 raons per fugir’, l’adaptació dels textos teatrals d’Esteve Soler opta a tres candidatures, entre les quals a millor pel·lícula, mentre que ‘Elisa y Marcela’, d’Isabel Coixet, podria guanyar fins a quatre premis.

Notícies relacionades

Alguns dels actors que competiran per l’estatueta són Aina Clotet (protagonista per ‘La filla d’algú’ i secundària per ‘7 raons per fugir), Greta i Eduard Fernández juntament amb Àlex Monner (‘La hija de un ladrón’), Maria Rodríguez i David Verdaguer (‘Els dies que vindran’), Sergi López (‘El viatge de la Marta’), Carmen Arrufat i Laia Marull (‘La innocència’), Nora Navas (‘Dolor y gloria’), Àlex Brendemühl (‘Madre)’ i la revelació de l’any, Enric Auquer (‘Quien a hierro mata’).

La gala que tindrà lloc a l’Auditori del Fòrum de Barcelona es retransmetrà en directe per TV-3 a partir de les 21.50 hores i serà presentada per l’actriu Anna Moliner. Hi assistirà l’acabat de nomenar ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, el president de la Generalitat, Quim Torra, i l’alcaldessa Ada Colau entre altres personalitats polítiques.