ALS 84 ANYS

Mor el cantant francès Alain Barrière

Es va fer famós amb èxits com 'Ma vie' o 'Elle était si jolie', amb què va representar França a Eurovisió

barriere

barriere / - (AFP)

2
Es llegeix en minuts
AFP

El cantant Alain Barrière, conegut per èxits com ‘Ma vie’ o ‘Elle était si jolie’ als anys 60, però també pels seus problemes amb Hisenda, ha mort als 84 anys, segons ha informat el seu agent, Fabien Lecoeuvre.

Dimecres a la nit, l’artista va morir d’una aturada cardíaca a Carnar (Morbihan). La seva salut ja era delicada després que en els últims anys tingués diversos accidents cerebrovasculars. L’últim va ser abans de la mort de la seva dona, a principis de desembre. 

Els problemes de salut van forçar Barrière a renunciar als escenaris el 2011. Dotat d’una veu encantadora amb ressonàncies profundes i un somriure de Cary Grant, va interpretar cançons que barrejaven poesia amb paraules simples i tocs romàntics que van passar de generació en generació a França. El seu èxit més notable li va arribar el 1964 amb ‘Ma vie’, un lament turmentat que continua sent el seu títol més famós.

Problemes fiscals

La trajectòria de Barrière també va estar marcada pels seus problemes financers i fiscals després de la costosa construcció d’un complex d’hotel-discoteca a Carnac, l’Stirwen, que li va portar a la fallida. Es va exiliar als Estats Units i el Canadà i no va tornar a França fins a la dècada de 1990, moment en què va intentar reprendre la seva carrera.

La seva carrera va arrencar a principis de la dècada de 1960, quan el cap d’Olympia, Bruno Coquatrix, el va veure en un concurs de cançons. El 1963, va representar França a Eurovisió amb ‘Elle était si jolie’ i l’any següent va treure el seu primer àlbum, ‘Ma vie’. Fins el 1969, Barrière va encadenar èxits (’La Marie-Joconde’, ‘Rien qu’un homme’, ‘Les Guinguettes’), discos (’Toi’ el 1966, ‘A regarder la mer’ el 1969) i gires.

Però Barrière, tossut i difícil de manejar, va decidir crear la seva pròpia productora i va comprar un antic molí a prop de Mantes (Yvelines) on viurà en retir durant uns anys. Es retrobarà amb l’èxit el 1975, interpretant a duo amb Noëlle Cordier ‘Tu t'en vas’, que va vendre un milió de còpies.

Atabalat per Hisenda, el 1977 es muda a Los Angeles amb la seva família. Torna a França el 1981, on grava dos àlbums que no tenen l’èxit esperat. Llavors decideix tornar a marxar, aquesta vegada al Quebec. El 1998 torna de nou a França, on grava dos àlbums simultàniament, un de grans èxits (‘30 années en chansons, ma vie’), i un altre de temes nous (‘Barrière 97’).

Notícies relacionades

Ja retirat a la seva Bretanya natal, el 2006 va publicar la seva autobiografia, ‘Ma vie’. Els seus intents de tornada es van veure frustrats, no obstant, pels problemes de salut.

 

Temes:

Música França