ELECCIÓ POLÈMICA

Turquia demana retirar el «vergonyós» Nobel de Literatura a Peter Handke

Acusa l'escriptor austríac de minimitzar el genocidi de Srebrenica en el qual 8.000 musulmans van ser massacrats per forces serbobosnianes el 1995

zentauroepp50330188 peter handke191010130725

zentauroepp50330188 peter handke191010130725

1
Es llegeix en minuts

El portaveu de la Presidència de Turquia, Ibrahim Kalin, ha demanat avui revocar la concessió del Nobel de Literatura a l’escriptor austríac Peter Handke, acusat de minimitzar el genocidi de Srebrenica, en què 8.000 musulmans bosnians van ser massacrats per forces serbobosnianes el 1995.

«Dilluns s’entregarà el Nobel de Literatura a Peter Handke, que va donar suport a Milosevic i nega el genocidi a Bòsnia», va escriure Kalin en el seu compte de Twitter, amb referència al mort president autoritari de Sèrbia, Slobodan Milosevic. «Aquesta vergonyosa decisió ha de ser revertida», va afegir el portaveu turc.

A Srebrenica (Bòsnia) milícies serbobosnianes van assassinar el juliol del 1995 8.000 homes, dones i nens musulmans durant la guerra a Bòsnia (1992-95), una matança que la Justícia internacional ha qualificat de genocidi.

Les principals associacions de víctimes a Srebrenica han demanat també la retirada del Nobel a Handke i preparen protestes a Estocolm durant l’entrega del guardó. La controvèrsia per la posició prosèrbia de Handke durant les guerres a l’antiga Iugoslàvia, amb acusacions de donar veu al nacionalisme serbi més radical, minimitzar diverses matances i defensar criminals de guerra, ha enfosquit el seu Nobel.

Notícies relacionades

La posició de Handke ha reobert també velles ferides als Balcans occidentals, un territori encara traumatitzat per les conseqüències de les guerres de la dècada dels 90. Els Governsd’Albània,  Kosovo i el representant musulmà de la presidència tripartida de Bòsnia van criticar al seu dia el Nobel de Handke i van demanar que l’Acadèmia reconsiderés la seva decisió.

El reconeixement a Handke, que va assistir al funeral de Milosevic, mort mentre era jutjat per crims de guerra a la Haia, ha generat també divisions internes en l’acadèmia sueca. L’exsecretari i membre de l’Acadèmia Peter Englund no assistirà als actes de l’anomenada Setmana dels Nobels per la concessió del Nobel a Handke.