CANTANT EN EL SEGLE XI

'El médico': el 'best-seller' de Noah Gordon convertit en impactant musical

L'ambiciós muntatge que triomfa a Madrid arribarà a Barcelona l'abril de l'any que ve

zentauroepp51199586 icult191206123033

zentauroepp51199586 icult191206123033

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Muntar un musical des de zero, sense una estructura i una experiència prèvies, és molt complex, car i arriscat. Però, si a sobre s’intenten aconseguir els drets d’un autor com Noah Gordon per adaptar la seva novel·la més popular, aconseguir-los és gairebé un miracle. Això van aconseguir el compositor Iván Macías, que va ser alumne de Josep Colom, i l’escriptor Félix Amador, tots dos de Moguer (Huelva), amb ‘El médico’, obra que recalarà a Barcelona a partir del 2 d’abril del 2020. Aquest musical ambientat en el segle XI ha posat al mapa una nova productora que ha contractat primeres espases per desenvolupar aquest ambiciós projecte amb 28 actors i 18 músics. La majoria han estudiat al Liceo Municipal de Música Moguer, que dirigeix Macías. «Vam aconseguir convèncer Noah Gordon després d’haver-hi insistit molt», reconeix Macías. La clau va ser atrevir-se a desenvolupar el pròleg musical. «Vam fer una gravació i la vam deixar escoltar al seu fill, que gestiona els drets. La va parar a la meitat: ‘Això ho ha d’escoltar el meu pare’». Així va començar la primera gran aventura de tots dos en el món del musical. 

En la seva primera temporada al Nuevo Teatro Apolo de Madrid, en el curs 2018-2019, va superar els 150.000 espectadors i va aconseguir tres nominacions al premis Max. Per Macías, ànima d’aquest musical, el secret de l’èxit rau a «apostar per la qualitat». Alfons Flores, escenògraf amb una gran experiència en l’òpera, i l’il·lusionista Jorge Blass han col·laborat per aconseguir transportar el públic, com per art de màgia, de la humida Anglaterra a l’àrid desert o el palau del xa d’Isfashan, a l’antiga Pèrsia. I l’il·lusionista va ensenyar als intèrprets trucs com fer aparèixer i desaparèixer coses, com ara les potingues que ven el futur metge quan viatja amb un barber ambulant amb remeis per a gairebé tot. 

Repte vocal

José Luis Sixto (director d’escena) i Iván Macías (director musical) compten amb un equilibrat repartiment amb destacats artistes. L’argentí Gerónimo Rauch (‘Jesucristo Superstar’, ‘Los Miserables’, ‘El fantasma de la ópera’) i el madrileny Daniel Diges (‘Los Miserables’, ‘Mamma Mia!’) s’alternen en el rol principal de Rob J. Cole adult, i Ana San Martín, la cantant gallega que va triomfar a ‘Mar i Cel’, és la seva enamorada en aquesta obra. «Vocalment és un repte espectacular, perquè inclou tot el registre, des del més greu al més agut. És una autèntica marató, gairebé una obra operística», indica la cantant, que de nou està embolicada en una història no només de moros i cristians, també de jueus, ja que el protagonista es fa passar per un per estudiar a la millor escola de Medicina de Pèrsia.

Notícies relacionades

Aquest personatge que la història mostra des de la seva infància –tres nenes s’alternen en el rol– fins a la seva maduresa té un do especial per identificar la mort; «exigeix molta energia en aquest recorregut que realitza a la recerca de respostes», afirma Rauch. Respecte a la seva competència amb Diges en el rol protagonista, aclareix: «Mantenim una competició sana. Som com germans. La competència és un incentiu a l’hora de fer el personatge». Diges, que presumeix de broma de moure’s millor que el seu company en les coreografies de Francesc Abós, afegeix: «Cadascú l’interpreta diferent. És un rol exigent.  No només cantes, també parles». Respecte al vestuari de Lorenzo Caprile, amb més de 300 elaborats vestits, recorda: «Al principi ens van fer patir al no estar pensats per posar i treure ràpid entre escenes». Fins a 20 canvis fan alguns actors en aquesta obra.

‘El médico’ aconsegueix sorprendre i emocionar a parts iguals amb una adaptació fidel. Veure els assistents drets aplaudint amb entusiasme no és estrany. Tan atractiva és l’adaptació que fins i tot una empresa ha adquirit els drets del musical per representar-lo a Alemanya. Ara, després del seu exitós debut en aquest complex món, els productors d’‘El médico’ preparen una nova adaptació d’una altra popular novel·la: ‘Els pilars de la terra’, de Ken Follet. S’estrenarà a Madrid la pròxima temporada.

Temes:

Musicals