CRÍTICA DE LLIBRES

'Blanc letal': Xantatge, suïcidis i secrets familiars al Londres olímpic

Robert Galbraith, també conegut com a J. K. Rowling, firma la millor entrega de 'Cormoran Strike' fins ara

zentauroepp17111909 icult jk rowling191128200404

zentauroepp17111909 icult jk rowling191128200404 / DAVID CHESKIN

1
Es llegeix en minuts
Marta Marne
Marta Marne

Crítica literaria

Especialista en Gènere negre

Ubicada/t a Lleó

ver +

Robin Ellacott i Matthew Cunliffe per fi s’han donat el sí vull. Després d’una successió d’obligats ajornaments s’han unit en sagrat matrimoni. No obstant, abans que el banquet s’hagi acabat, Robin ja s’està plantejant sortir fugint. Un dels motius serà l’aparició del seu soci Cormoran Strike en l’enllaç. L’altre, el descobriment que Matthew ha eliminat certes trucades de l’historial del seu telèfon mòbil. Res sembla anar com estava planejat i la presència de Strike fa que tot el seu món trontolli.

I és que les anades i vingudes de Robin i Strike sempre han sigut un dels elements d’atracció d’aquesta sèrie, a causa d’una tensió sexual no resolta entre ells. Més d’un podria malinterpretar aquest aspecte, creient que hi ha un component romàntic que pesa més que la intriga. Res més lluny de la realitat. Les novel·les de Robert Galbraith (‘aka’ J. K. Rowling) es caracteritzen per una mil·limètrica descripció dels personatges. Els seus gestos, la forma de caminar, la seva aparença física i, sobretot, la seva personalitat. Poc després d’iniciar la lectura serem capaços de predir com respondran davant de determinats successos.

Notícies relacionades

Per això podem afirmar que a ‘Blanc letal’, la quarta entrega de la sèrie, l’autora ha apostat més fort que mai. Ens trobem davant de 750 pàgines, de les quals molts afirmaran erròniament que en sobren les 300 primeres: just les necessàries perquè trobem el primer cadàver. Jasper Chiswell recorrerà als serveis de l’agència de Strike per esbrinar qui li està fent xantatge. Necessita discreció, ja que el seu lloc com a ministre de Cultura el posa en una situació delicada davant de possibles escàndols de la premsa.

Habilitat en l’embolic 

Els que busquin una trama desenfrenada, en què l’acció inunda les pàgines de la novel·la, és probable que se sentin defraudats. Però Galbraith sap com teixir una xarxa en què els seus lectors disfruten enredant-se. Tan aviat hi introdueix un jove amb problemes mentals que assegura haver vist l’assassinat d’una nena en la seva infància, com la investigació sobre un presumpte suïcidi que no està del tot clar. I sense saber gaire bé com, ens haurem submergit en el Londres dels Jocs Olímpics del 2012, en una complexa narració on els secrets familiars tindran un pes fonamental fins a l’últim capítol.