OBITUARI

Mor als 69 anys l'autor de còmic Joan Aliu

El guionista, dibuixant i activista cultural de Palafrugell va ser un dels històrics de l'Equip Butifarra!

zentauroepp51037149 joan aliu191122211653

zentauroepp51037149 joan aliu191122211653 / ANIOL RESCLOSA

1
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El guionista i dibuixant de còmic català Joan Aliu, que va formar part de l’equip de la revista ‘Butifarra!’, ha mort als 69 anys a causa d’un infart la passada matinada en el seu Palafrugell natal, on es va prodigar com a activista social i cultural. 

Joan Aliu Puig (Palafrugell, 1950), influït per l’escola francesa dels anys 70, com tants autors de la seva generació, tenia un estil fi i elegant hereu de Sempé i René Goscinny. Després d’estudiar a l’escola Eina de Barcelona, va començar la seva carrera professional a finals dels anys 70 a l’Equip Butifarra!, coordinat per Alfons López, on va col·laborar en la revista del mateix nom, d’humor i crítica social, amb àlbums monogràfics com ‘El urbanismo feroz’, i a la revista ‘Cul de Sac’. 

També amb l’Equip Butifarra! es va encarregar del guió d’‘Història de les Balears en còmic’, amb l’assessoria històrica i lingüística de Jaume Vidal Alcover, dibuixos de Rafael Vaquer i Alfons López i color de Rafa Gordillo. En clau humorística, es va publicar el 1981 amb una tirada de 100.000 exemplars i va ser un encàrrec de la caixa d’estalvis balear Sa Nostra, amb l’objectiu de mostrar les possibilitats de les aplicacions didàctiques de la historieta. 25 anys després, la mateixa entitat va reeditar l’obra amb 200.000 exemplars, unes tirades que en còmic només es veurien superades pels àlbums de ‘Mortadelo i Filemón’, d’Ibáñez. 

 

 

Com a autor en solitari destaquen els còmics ‘La història de Palafrugell’ i ‘Notes de Josep Pla’, biografia de l’autor empordanès. També ‘Història de l’Onze de setembre de 1714’, ‘Història de l’Anna a Santa Coloma de Gramenet’ i ‘Història de Barberà’.

Notícies relacionades

 

Aliu va fundar i va portar amb la seva dona des del 1989 la llibreria Mediterrània de Palafrugell, on els còmics tenien un lloc destacat. El local, que va tancar el setembre passat amb motiu de la seva jubilació, comptava amb l’Espai Fòrum, espai annex per a actes, exposicions i petites actuacions.

Temes:

Obituaris Còmic