PREMIS DE LA MÚSICA ALS EUA

Rosalía lluitarà en uns Grammy històricament joves i diversos

La catalana aconsegueix dues nominacions, millor nova artista i disc llatí de rock, urbà o alternatiu

Lizzo és la favorita numèrica i Billie Eilish marca una fita aspirant al disc i la gravació de l'any amb 17 anys

rosaliaok

rosaliaok

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Durant molt temps, massa, envoltats de l’ombra d’estar atrapats en tradicions i interessos industrials i desconnectats de realitats culturals i socials, alsGrammy  els banyava un aire d’obsolescència. No era només en termes musicals, sinó de gènere.L’edició del febrer passat va semblar que iniciaven un propòsit d’esmena després del seguit de crítiques per la molt masculina i fins i tot una mica masclista gala del 2018, una polèmica a la qual el president de l’Acadèmia llavors va respondre tirant més llenya al foc cridant les dones a «posar-se les piles». El canvi radical s’ha confirmat aquest dimecres amb l’anunci d’unes nominacions històricament joves i diverses en què Rosalía n’ha aconseguit dos: millor nova artista i millor disc llatí de rock, urbà o alternatiu per ‘El mal querer’.

Les candidatures de la supervedet de Sant Esteve Sesrovires són només un pas més de la seva carrera meteòrica i triomfal, en què fa només uns dies sumava l’èxit rotund a la divisió llatina dels premis amb cinc estatuetes. I parlen d’ella, però també del moment al qual ja no es poden resistir, o no ho haurien de fer, els 13.000 membres amb dret a vot de l’Acadèmia de Gravació dels Estats Units.

Lizzo, Eilish, Lil Nas X...

En la categoria de nova artista Rosalía competeix amb alguns dels noms estel·lars d’aquesta 62a edició dels premis, que s’entregaran el 26 de gener a Los Angeles. Hi és (no sense una mica de controvèrsia donada la seva relativa experiència) Lizzo, màxima nominada amb vuit candidatures, incloent disc i gravació de l’any per ‘Truth Hurts’i millor cançó pel senzill del mateix títol. També hi són Lil Nas X, el jove raper negre i gai de 20 anys; Yola, Maggie Rogers, Tanks and the Bangas i Black Pumas. I hi és, potser sobretot, Billie Eilish, també amb el mateix quartet de nominacions potents que Lizzo entre les sis que ha aconseguit, marcant una fita de joventut. L’antidiva  de Highland Park, «far fosc d’una generació», «criatura inquietant», té només 17 anys i mai algú tan jove havia aspirat a res tan important als Grammy.

Notícies relacionades

Altres números d’aquestes nominacions, amb 84 categories, ratifiquen el canvi. Si el 2018 la professora californiana Stacy Smith feia sortir els colors a l’Acadèmia recordant que els cinc anys anteriors només el 9,3% dels 899 nominats havien sigut dones, aquesta vegada les estadístiques ajudaran a fer un tomb: delsvuit candidats a disc de l’any, per exemple, cinc són de dones. Pel que fa a la cançó de l’any, només una és d’homes.

La força de les noves veus, d’artistes que han trobat en la tecnologia i plataformes com Spotify o Tik Tok una via imparable per trobar la seva audiència, ha relegat a un segon pla grans figures com Taylor Swift, Beyoncé, Lady Gaga o Ed Sheeran. I un veterà com Bruce Springsteen ni tan sols ha aconseguit un forat.

Temes:

Premis Grammy