CRÒNICA

Lisa Stansfield, com fa 30 anys, al Coliseum

La cantant britànica va recórrer el seu primer àlbum, 'Affection', del 1989, i va reviure el soul-pop d'èxits com 'All around the world' i 'Live together', cançó en la qual va colar un missatge 'antibrexit'

zentauroepp50875603 icult191113173509

zentauroepp50875603 icult191113173509 / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

Lisa Stansfield es va llançar a la sorra el 1989 amb l’àlbum ‘Affection’ i, tot i que des d’aleshores ha publicat set discos d’estudi més, cap ha tingut tant èxit com aquella estrena. Per això celebra aquest 30è aniversari amb una gira dedicada a collita baptismal, entorn d’un soul-pop molt associat a una època, itinerari que la va portar aquest dimarts al Coliseum, dins del Room Festival.

Feia 14 anys que no la vèiem per aquí (les seves visites es limitaven a concerts a Bikini el 2002 i el 2005), però veient-la i escoltant-la es diria que no havia passat el temps. Tot era allà: aquella sensualitat ‘funky’ de vellut, les capes de sintetitzadors construint ambients i la seva veu esvelta i poderosa, transmetent un rampell controlat. Música de ball elegant, que apel·la al confort més que a la suor, subjecta a un concepte de producció com el que, a cavall dels 80 i els 90, va acompanyar artistes com Simply Red, Seal i Soul II Soul.

En mode envoltant

La mateixa ‘Affection’ va obrir la sessió establint les pautes. «Tots sabem el que volem», diu la lletra en el moment en què la veu de Stansfield queda suspesa en l’aire, abans que esclati la tornada. Bé, esclatar potser sigui un verb una mica exagerat. «Passejar sota el sol amb la persona que estimes / i amb un amor molt, molt gran al teu cor», ens va fer saber en el seu mode envoltant, acompanyada per una banda de 10 integrants, incloent-hi dos teclistes, una parella de coristes i una altra de metalls.

Notícies relacionades

Vam recórrer l’àlbum íntegrament, amb les seves 13 cançons i fins i tot una més, ‘My apple heart’, ‘bonus track’ en la reedició del 2003. El públic es va aixecar dels seients i va ballar l’èxit ‘This is the right time’, l’aliança amb Coldcut. Un luxe per als fans, si bé alguns d’aquells temes s’assemblen massa: ‘You can’t deny it’ i ‘Big thing’ (aquest últim, procedent de la primera banda de la cantant, Blue Zone) van semblar assajos de la cançó que va venir després, ‘All around the world’, el número u gràcies al qual al seu dia l’àlbum ‘Affection’ va atreure cinc milions de compradors.

El repertori el van completar un parell de citacions a ‘Lisa Stansfield’, disc que el 1997 va representar un cert repunt en la seva carrera, i una peça recent, ‘Never ever’, que va sonar com les anteriors. I, per tancar, un ‘Live together’ en el qual va colar un missatge interpretable en clau ‘antibrexit’quan va cridar: «¡Estic molt orgullosa de ser europea!», el moment de la nit en què més va alçar la veu.