Reconeixements

'Dolor y gloria', de Pedro Almodóvar, nominada a quatre Premis del Cine Europeu

Opta als guardons en les categories de millor pel·lícula, director, guió i actor

dolor y gloria de pedro almodovar representara a espana en los oscar / periodico

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Pedro Almodóvar va estar a punt de guanyar la Palma d’Or de Cannes el maig passat gràcies a ‘Dolor y gloria’, però el premi va acabar anant a parar a ‘Parásitos’,del coreà Bong Joon-ho; hi ha pocs dubtes que el febrer vinent la seva 21a pel·lícula, la més autobiogràfica de la seva carrera, també figurarà entre els cinc títols candidats a l’Oscar a millor pel·lícula de parla no anglesa i que serà una de les favorites... i tot apunta que el guardó anirà a parar a ‘Parásitos’. Afortunadament per al manxec, per motius obvis, la història no es repetirà el 7 de desembre que ve a Berlín, durant l’entrega dels premis que atorga l’Acadèmia del Cine Europeu (EFA); és només un dels motius pels quals, en aquesta ocasió, el triomf sembla que no se li escaparà.

Com auguraven totes les travesses, i segons es va anunciar durant la lectura de nominacions que va tenir lloc aquest dissabte en el marc del Festival Internacional de Cine de Sevilla, ‘Dolor y gloria’ és una de les pel·lícules que competiran per ser considerades la millor pel·lícula europea de l’any. També aspira a endur-se un guardó en unes altres tres categories: el mateix Almodóvar pugnarà pels premis a millor director i millor guió, i Antonio Banderas ho farà per coronar-se com a millor actor; ja va obtenir el guardó interpretatiu a Cannes.

Competència dura

Notícies relacionades

Tot i que, com diem, la cinta surt com a favorita, no ho tindrà fàcil. Unes altres dues pel·lícules sumen el mateix nombre de nominacions i en les mateixes categories: ‘El oficial y el espía’, en què Roman Polanski recrea el ‘cas Dreyfus’ –ja guanyadora del Premi Especial del Jurat a l’última Mostra de Venècia–, i ‘El traïdor’, el ‘biopic’ gansteril dirigit per l’italià Marco Bellocchio. Amb tres nominacions els segueixen ‘La favorita’, de Yorgos Lanthimos, i ‘Retrato de una mujer en llamas’, de la francesa Céline Sciamma. Tant ‘Los miserables’, del francès Ladj Ly, com ‘System crasher’, de l’alemanya Nora Fingscheidt, sumen dues candidatures.

Tot i que cap de les seves pel·lícules ha sigut considerada com la millor d’Europa en el passat–almenys segons els membres de l’EFA-, Almodóvar té un llarg historial en comú amb la institució. Al llarg de la seva carrera el director ha guanyat sengles premis al millor director amb ‘Hable con ella’ (2002) –que també va ser guardonada en la categoria de millor guió— i ‘Volver’ (2006). Així mateix, l’Acadèmia li va concedir el 2013 una estatueta en honor a la seva trajectòria professional. ’Dolor y gloria’ no és l’únic títol espanyol que aspira a endur-se un premi. ‘Buñuel en el laberinto de las tortugas’, de Salvador Simó, és candidata a la millor pel·lícula d’animació, i ‘Suc de síndria’, de la catalana Irene Moray, optarà a emportar-se el premi al millor curtmetratge.