ESPECTACLES

La venda d'entrades dels teatres catalans cau fins al 70% pels disturbis

«Preveig una recuperació difícil. Dependrà dels esdeveniments», assenyala Maria José Balañá

Les promotores de concerts també han notat una davallada, però no tan accentuada

urquionaona

urquionaona

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Els disturbis als carrers de Barcelona i els talls de carreteres a Catalunya que van acompanyar les manifestacions pacífiques la setmana passada han perjudicat seriosament les vendes d’entrades per a espectacles. «La compra anticipada va caure un 65% respecte a la setmana anterior», diu Isabel Vidal, presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca). Hi ha preocupació. La setmana de la sentència els teatres van comptar amb el públic que ja havia comprat l’entrada abans però des de fa una setmana el ritme de venda no s’ha recuperat. «És una catàstrofe. Veurem quant tardem a tornar a aconseguir el bon ritme que portàvem. Aquest dimecres la situació és una mica millor però seguim a la zona de desastre i estem en temporada alta».

Això sense comptar les devolucions realitzades a causa de la vaga de divendres. O dels qui van tenir problemes també dissabte, com les sales pròximes a la plaça d’Urquinaona, lloc d’enfrontaments entre manifestants i forces de seguretat. Al Borràs i a l’Ars Teatre es van haver d’anul·lar funcions de ’Muerte en el Nilo’ i ’Miss Tupper Sex’, respectivament. També ’El jovencito Frankenstein’, al Tívoli, situat a prop, es va veure afectat. «Dissabte només va venir la meitat de l’aforament. La gent tenia por d’anar al centre i que li cremessin la moto», indica Iñaki Fernández, de Let’s go. La productora de l’espectacle acaba d’iniciar una campanya de descomptes amb entrades a 27 i 33 euros per intentar reactivar les vendes del musical acabat d’estrenar a Barcelona. «Costa molt aixecar això i l’últim que vull és veure el teatre buit».       

Salvador Sunyer, ànima de Temporada Alta, afirma que el panorama tampoc és encoratjador a Girona: «La recaptació diària ha caigut un 70% i s’hi ha d’afegir el que deixem d’ingressar per funcions suspeses».  El festival, que es va adherir a la vaga de divendres el mateix dia en què es va publicar la sentència, té dues sales a prop dels aldarulls. La Planeta, davant dels jutjats, i el Teatre Municipal, al costat de l’ajuntament. «Està fotut», resumeix.  

«Les vendes es van desplomar entre un 60 i 65%. Ens afecten la violència i problemes de mobilitat», diuen des del Grup Focus

En el Grup Focus s’observa amb inquietud la frenada a una temporada que havia començat amb bon peu. La setmana passada les vendes es van desplomar entre un 60% i un 65% de mitjana als seus quatre teatres: Comtal, Goya, La Villarroel i el Romea. «I aquesta seguim igual, la venda s’ha congelat. Hi ha una calma tensa. El que més ens pot afectar són els problemes de mobilitat i de violència», diu César Martínez de Obregón, del Grup Focus. No és l’únic amb ganes de recuperar la normalitat.

María José Balañá, responsable dels teatres Borràs, Coliseum, Tívoli i Club Capitol, afegeix que molts artistes de fora li han trucat preocupats per la situació. «Hi ha molta gent espantada. Ja veurem què passa amb la programació. Hi ha teatres que venen un 75% menys i això és moltíssim», indica. «Preveig una recuperació difícil. Dependrà dels esdeveniments».   

Notícies relacionades

També les sales de menor capacitat han patit el revés, especialment les que són al centre. També el Liceu, el Palau de la Música i l’Auditori van notar els efectes col·laterals de la sentència. L’Auditori va optar per suspendre el concert del cicle de cambra dels Solistes de Lucerna per evitar problemes amb la manifestació a Marina organitzada aquell dia. I el Palau de la Música va anul·lar els de Simon Rattle i Magdalena Kozená, també el de Pavvla i Cesc. Aquest cap de setmana, no obstant, es manté a la cartellera l’esperada visita d’¡e Herbie Hancock organitzada pel Festival Internacional de Jazz de Barcelona.

The Project manté els concerts

Lucerna The Project farà tots els concerts previstos per a aquest cap de setmana», afirma Tito Ramoneda, promotor de l’esdeveniment, amb tot el paper venut per a l’actuació d’aquest dissabte al Palau del ’jazzman’. Recomana acudir-hi amb més antelació de l’habitual. I recorda: «És important mantenir les portes obertes. La música és una magnífica manera d’unir la gent i s’ha de tornar a la normalitat». No li estranya que baixessin les vendes la setmana passada i diu que a poc a poc es van recuperant, «tot i que a un ritme inferior a l’habitual». A Live Nation, també s’han ressentit les vendes i molts agents d’artistes han trucat preocupats per les imatges vistes en televisió. Lucerna A diferència del 2017 no s’han bloquejat les vendes ni pensem a anul·lar res com va passar llavors», recorden fonts de la macropromotora internacional. La gent continua comprant entrades per al concert d’Elton John i aviat anunciaran la visita de dos grans artistes més a Barcelona.