El Museu del Disseny acollirà 36 peces de Gaudí durant 30 anys

El museu es converteix en el més gran posseïdor de peces de l'artista

Les obres formaran part d'una exposició sobre el modernisme

zentauroepp50520144 pla general d un penjador obra d antoni gaud  cedit per la c191022152425

zentauroepp50520144 pla general d un penjador obra d antoni gaud cedit per la c191022152425 / Pilar Tomas

1
Es llegeix en minuts
Laura Toledano Arenas

El Museu del Disseny ha anunciat aquest dimarts l’acollida d’un total de 36 peces d’Antoni Gaudí amb l’objectiu d’incrementar la seva col·lecció d’objectes de l’etapa modernista. En aquesta cessió d’obres han participat diferents institucions públiques, entre les quals es troba la Càtedra Gaudí, de la Universitat Politècnica de Barcelona. L’entrega d’aquest fons patrimonial que l’Ajuntament de Barcelona ha firmat a través del museu amb la càtedra té com a període uns 30 anys per a la seva difusió i conservació.

L’entrada de Gaudí al Museu del Disseny

L’exposició s’obrirà al públic el juny del 2020 i exhibirà una variada col·lecció d’obres de l’artista, com ara portes, revestiments ceràmics, reixes, mobiliari i vitralls procedents de la catedral de Palma de Mallorca de diferents formes i materials. Aquestes peces ja es van mostrar per primera vegada l’Any Internacional de Gaudí el 2002 a través de l’exposició de la Pedrera ‘Gaudí. Art i disseny’, però la seva tornada permetrà al Museu del Disseny obrir una exposició permanent que aprofundirà en les influències del modernisme des dels seus inicis fins a l’actualitat i com es va construir la ciutat a partir del disseny modernista.

No només això, sinó que aquesta exposició ampliarà les reserves del museu, a més de posicionar-lo internacionalment gràcies a la introducció d’aquestes peces gaudinianes. Tant Juan José Lahuerta, director de la Càtedra Gaudí; Francesc Torres, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, com la directora del Museu del Disseny, Pilar Vélez, han recalcat l’excepcionalitat del nombre d’obres cedides i han comentat l’escassa presència d’obres de l’artista a la ciutat. Tan sols poden disfrutar-se d’algunes peces a la Casa Museu Gaudí, al Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Museu de la Sagrada Família. 

Notícies relacionades

Obres col·lectives

«Artista excepcional i alhora desconegut, la seva obra ha d’entendre’s com un treball col·lectiu», ha contestat Lahuerta en resposta a les disputes sobre l’autoria d’algunes de les obres que es mostraran. Gaudí treballava amb diferents col·laboradors, els més coneguts Josep Maria Jujol i Francesc Berenguer, a més d’artesans que participaven en les creacions de les peces. Com a exemple, ha recordat el que va passar a la catedral de Mallorca, on mentre Jujol tirava pots de pintura al costat dels cadiratges gòtics, Gaudí li deia «molt bé, Jujol, molt bé». Arran d’aquesta anècdota, ha comentat que la figura de l’artista «s’ha d’entendre com la de director» i que «no s’ha d’entrar en aquestes discussions acadèmiques».