QUÈ FER AVUI A BARCELONA

El Festival Filmets projecta més de 250 curtmetratges de tot el món

Aquesta mostra, nascuda a Badalona, també té seus a Barcelona i, des d'aquest any, Sant Boi del Llobregat

Es farà un homenatge a François Truffaut, hi haurà una sessió de pel·lícules LGTBI, xerrades i taules rodones

zentauroepp50446904 filmets191017194429

zentauroepp50446904 filmets191017194429 / Israel Nevado - xfase com - asfpress

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El curtmetratge és un gènere sovint infravalorat, ja que la immensa majoria de cines han perdut el bon costum de projectar-los. No obstant segueix viu i amb més força que mai i serveix perquè els cineastes del futur comencin a practicar abans de dedicar-se als llargmetratges. Per tot això és d’agrair que existeixin festivals que s’hi dediquin únicament i exclusivament i no només per descobrir els nous talents, també per projectar petites joies de metratge reduït de grans directors.

En aquesta tasca hi ha el veterà Filmets de Badalona que celebra ja la seva 45a edicióFilmets , ¡Déu n’hi do! en què es projectaran 250 curtmetratges del món sencer repartits en tres blocs (ficció, animació i documental) sota l’epígraf Dreaming is possible (‘Somiar és possible’) i que aquest any es dedica al Regne Unit. Una de les novetats principals és que, a més de les seus habituals a Badalona (els teatres Zorrilla, Principal i Blas Infante, així com el Centre Cultural El Carme) i Barcelona (Institut Francès), s’incorpora una nova localitat, Sant Boi del Llobregat (Can Castellet). I l’entrada és gratuïta, així que tots hi estem convidats.

  

 

Sessions molt especials

El certamen es va inaugurar divendres passat, però encara ens queda tota una setmana per disfrutar amb un munt de propostes atractives, atrevides i sorprenents. Més enllà de la secció oficial competitiva hi ha diverses sessions especials dedicades a temes concrets. Per exemple, demà dimarts hi ha un homenatge al gran cineasta francès François Truffaut (Zorrilla, 19 h). S’hi projectaran els curts ‘Les mistons’ (1957) sobre uns nois que espien una noia i el seu nòvio i que arriben a extrems molt cruels, i ‘Antoine et Colette’ (1962), una de les aventures amoroses menys conegudes del seu personatge favorit, Antoine Doinel, protagonista de ‘Los 400 golpes’ ‘Besos robados’, entre d’altres. També demà, però a Can Castellet (20.30 h), es pot veure Flare Films, selecció de nou pel·lícules de temàtica LGTBI que provenen d’un prestigiós festival britànic i que coincideixen en la seva intenció de descobrir i destacar el valor de l’amor i de les persones amb independència de la seva orientació sexual.

  

 

Dimecres l’Institut Francès acollirà (20 h) una selecció de curts francòfons que inclourà cinc obres de ficció i una d’animació representatives del cine gal. Dijous destaca la masterclass que oferirà Dani Moreno masterclass (16.30 h, C. C. El Carme), director de l’editorial ‘underground’ Chaparra Entertainment, amb una vintena de treballs cinematogràfics, a més de vídeos musicals. Divendres aquest mateix Centre Cultural acollirà la trobada El curtmetratge a Europa: eines de distribució i promoció als festivals (16.30 h), en què quatre directores i programadores explicaran els secrets de la seva feina i parlaran sobre els motius que tenen per treballar en aquest format.

La festa de clausura es denomina La Nit de les Venus. / FILMETS

Una gala de clausura de luxe

Dissabte tindrà lloc la cerimònia de cloenda, la Nit de les Venus (Zorrilla, 22 h), que estarà presentada per una habitual del certamen, la presentadora de Badalona Lídia Heredia. Una gala en què s’entregaran els premis i que tindrà moltes sorpreses, una d’elles ja desvetllada, l’actuació de la cantant Mone. Diumenge, per tancar amb tots els honors aquesta edició, es projectaran en aquest mateix escenari a les 19 hores les millors pel·lícules d’aquest certamen. 

‘Madre’ és un anguniós curt de Rodrigo Sorogoyen que va ser nominat a l’Oscar

El millor de la secció oficial

la secció oficial a competició podran veure’s treballs molt interessants. Avui destaquen Hybrids, un documental sobre com la vida marina s’adapta a la contaminació; Superfície, film d’intriga del català Pau Sanabre sobre uns nois que descobreixen un misteriós objecte al mar; To plant a flag, sobre la inesperada trobada entre uns astronautes i un pastor islandès; To plant a flag, Dear chickens, entorn d’una adolescent rebel i un avi tossut que comparteixen l’habitació d’un hospital; The human face, la vida del maquillador i escultor hiperrealista Kazuhiro Tsuji, o Nursery rhymes, amb un heavy interpretant una cançó infantil en una carretera.

‘Cerdita’ va ser la sorprenent guanyadora del Goya en la seva categoria.

Altres títols interessants dels pròxims dies són Vaca, de l’actriu catalana Marta Bayarri, sobre una jove que treballa en un escorxador; Daily bread, que transcorre en un camp de concentració a Indonèsia durant la segona guerra mundial; el premiadíssim Madre de Rodrigo Sorogoyen, sobre una dona que rep una inquietant trucada del seu fill; Invisible blanket, entorn dels inicis del descobriment del canvi climàtic; Mon oncle, un homenatge animat al film de Jacques Tati; A double life, que tracta el conflicte d’un matrimoni amb dibuixos; la nord-americana Skin entorn d’una lluita de bandes que s’origina casualment; Grenouille de cristal, sobre el descobriment d’una foto que porta records; la guanyadora del Goya d’aquest any, Cerdita, sobre una noia obesa que pateix burles i amb un desenllaç sorprenent, o la irlandesa Detainment, basada en fets reals sobre dos nens acusats de l’assassinat d’un altre noi. Obres curtes, però que constitueixen unes joies ocultes que val la pena descobrir. Un petit gran festival. 

Notícies relacionades

  

 

Filmets

Lloc:  Zorrilla, Principal i Blas Infante (Badalona), Institut Francès (Barcelona) i Can Castellet (Sant Boi del Llobregat).

Horaris:  fins diumenge, 27.

Preu:  entrada lliure.

Més informació:  www.festivalfilmets.cat