PEL·LÍCULA FENOMEN

Batudes a Atenes per impedir que menors d'edat vegin 'Joker'

La policia va entrar a dues sales i va treure arrossegant espectadors que no tenien 18 anys, alguns, acompanyats pels seus pares

49587157 59

49587157 59 / Niko Tavernise (AP)

3
Es llegeix en minuts

La complexa i ambivalent pel·lícula ‘Joker’ genera polèmica encara setmanes després de la seva estrena, aquesta vegada a Atenes, on s’han produït batudes policials a dues sales de cine per evitar que menors d’edat vegin l’aclamat film, fet que ha generat crítiques dins i fora de les institucions.

Les batudes van passar aquest cap de setmana en una sala de cine a Kypseli, un barri obrer del centre d’Atenes, i a Marousi, un suburbi adinerat, després que dues funcionàries del Ministeri de Cultura, encarregades de vetllar perquè les sales compleixin la normativa, veiessin els menors, alguns d’ells acompanyats d’adults, i truquessin a la Policia.

Testimonis van dir a mitjans locals que fins i tot hi va haver detencions de pares, el responsable d’un dels cines i diversos joves, després que els traguessin arrossegant-los de les seves butaques. Alguns mitjans han apuntat fins i tot que alguns dels menors van passar diverses hores a comissaria per haver contravingut una llei de 1937 que «prohibeix estrictament la presència de menors en sales de cine que projectin pel·lícules dirigides a adults».

Vot sí, ‘Joker’ no

A Grècia els joves tenen dret al vot a partir dels 17 anys, però no poden acudir a una sala de cine a veure el film que s’espera que domini els pròxims premis Oscar. ‘Joker’, guanyadora del Lleó d’Or al Festival de Venècia, ha sigut classificada com a adequada per a espectadors majors de 15 anys en la majoria de països on ha sigut estrenada, però a Grècia el límit s’ha establert per a majors de 18 anys.

La resposta a les xarxes no es va fer esperar amb centenars de crítiques i comentaris sobre «abús policial» o «un Estat autoritari». L’exprimer ministre, Alexis Tsipras, també va reaccionar a l’actuació policial compartint en el seu compte de Facebook un muntatge en què el ministre de Protecció Ciutadana, Mijalis Jrisojoidis, persegueix el Joker interpretat per Joaquin Phoenix. «L’ordre que no va poder imposar la policia de Gotham el va imposar dissabte a la nit al cine Jrisojoidis. Aquí no es juga...», va comentar amb sorna.

Jrisojoidis, del qual depèn la Policia, sembla, en canvi, desmarcar-se de la normativa del Ministeri de Cultura i enmig de la tempesta generada per l’incident ha anunciat que aquesta mateixa nit portarà el seu fill de 15 anys a veure la pel·lícula.

Investigació

De moment, l’única que ha retut comptes ha sigut la ministra de Cultura, Lina Mendoni, que ha condemnat les batudes i ha assegurat que les funcionàries –que formen part del comitè que estableix la idoneïtat de les pel·lícules– van actuar pel seu compte i no seguint ordres del ministeri i que es durà a terme una investigació. «És inconcebible que dues dones utilitzessin el seu estatus com a funcionàries del ministeri per provocar un problema social així», va dir Mendoni aquest dilluns.

La ministra va qualificar l’actuació de les seves funcionàries d’«arbitrària» i va assegurar que es van extralimitar, ja que les seves competències consisteixen a vigilar les violacions de la normativa a les sales de cine i «no tenen potestat per mobilitzar la policia».

Notícies relacionades

Ja abans de ser estrenada la cinta havia generat controvèrsia per tractar l’origen del carismàtic dolent de DC Còmics des de la reflexió respecte a la violència i la salut mental, especialment als Estats Units, on els tirotejos indiscriminats són una realitat.

La pel·lícula dirigida per Todd Phillips va ser la setmana passada la més taquillera a Espanya, amb una recaptació de tres milions d’euros. El film és a la primera posició de les sales espanyoles des que es va estrenar, fa tres setmanes.

Temes:

Pel·lícules