FESTIVAL DE CINE

Donald Sutherland: «La política dels EUA és una merda»

L'actor és a Sant Sebastià per recollir un premi a tota la seva carrera, en què ha fet papers memorables per a Aldrich, Fellini, Altman o Bertolucci

zentauroepp50063037 icult190926131542

zentauroepp50063037 icult190926131542 / Juan Herrero

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez

Donald Sutherland ha arribat a Sant Sebastià per recollir el Premi Donostia a tota una carrera i també per presentar la seva última pel·lícula, ‘Una obra maestra’, en què interpreta un pintor que no vol passar a la posteritat. No serà el seu cas com a intèrpret després d’haver treballat amb alguns dels directors fonamentals de la història del cine, des de Robert Aldrich (‘Els Dotze del patíbul’) a Federico Fellini (‘Casanova’), passant per Robert Altman (‘M.A.S.H.’), Alan J. Pakula (‘Klute’), Nicolas Roeg (‘Amenaça a l’ombra’) o Bernando Bertolucci (‘Novecento’).

«Totes les meves pel·lícules són com els meus fills i he tingut una relació meravellosa amb tots els directors amb qui he treballat», ha comentat durant la roda de premsa. Després d’una pausa ha afegit: «Però em va encantar treballar amb Fellini».

Notícies relacionades

L’actor ha recordat els seus inicis, quan li va dir al seu pare que volia fer teatre quan no havia assistit mai a una representació a la seva ciutat natal de Saint John, al Canadà. Va començar a madurar sobre els escenaris i a començaments dels anys 60 van començar a arribar-li papers per a sèries de televisió. Els seus primers passos en el cine van ser en pel·lícules de sèrie B, tot i que aviat va començar a aparèixer en cintes de prestigi que el catapultarien a la fama gràcies a la seva capacitat pertorbadora de ficar-se en la pell de personatges atapeïts d’ambigüitat moral.

L’actor també és conegut per les noves generacions gràcies al seu paper en la saga d’‘Els jocs de la fam’. Quan va llegir el guió va considerar que era un vehicle ideal per polititzar els joves, per donar-los energia i que s’aixequessin i lluitessin. L’actor d’alguna forma també continua fent-ho. S’ha mostrat sensibilitzat amb el canvi climàtic i ha acabat la seva intervenció al crit de: «La política dels Estats Units és una merda».