ÒBIT

Mor Joao Gilberto, un dels pares de la bossa nova

La llegenda brasilera va morir dissabte a la nit als 88 anys a casa seva, a Rio de Janeiro

amadridejos48966059 file   in this june 18  2004 file photo  brazilian composer 190707005617

amadridejos48966059 file in this june 18 2004 file photo brazilian composer 190707005617 / Mary Altaffer

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El compositor brasiler Joao Gilberto, considerat com un dels pares de la bossa nova, va morir aquest dissabte a casa seva, a Rio de Janeiro, als 88 anys.  El seu fill Joao Marcelo ho va confirmar a les xarxes socials amb el missatge següent: “El meu pare ha mort. El seu combat era noble, va intentar conservar la seva dignitat quan mentre perdia autonomia”, ha declarat el seu fill Joao Marcelo en el seu compte de facebook.

La llegenda brasilera de veu murmuradora va firmar èxits antològics com ‘Desafinado’, ‘Chega de saudade’, ‘Rosa Morena’, ‘Corcovado’ i ‘Aquarela do Brasil’. Procedent de Juzaeiro, a l’estat de Badia (nord-est), el cantant i guitarrista va traslladar la bossa nova al món amb el seu àlbum ‘Chega de saudade’ (1959), el nom del qual és el d’una cançó de Tom Jobim i Vinicius de Moraes, amb qui va desenvolupar al principi aquest nou estil. A aquest disc el van seguir ‘O amor, o sorriso e a flor’ (1960) i ‘João Gilberto’ (1961), entre d’altres.

Molts músics brasilers i de tot el món van lamentar la seva mort. “Joao va canviar per sempre la música en el món. Em va ensenyar la delicadesa del Brasil, va aportar modernitat. La seva pèrdua és irreparable”, ha destacat després d’assabentar-se de la seva mort la cantant Gal Costa a través d’un comunicat. 

Disputa familiar

Els últims anys de la vida de Joao Gilberto van estar marcats per una dura disputa familiar després que la seva filla Bebel Gilberto, també cantant, li retirés judicialment els poders a l’al·legar que es trobava en una edat avançada. 

Notícies relacionades

Tant ella com el seu germà Joao Marcelo, també músic, consideraven que l’última dona del seu pare, Claudia Faissol, de qui es va separar al final de la seva vida –40 anys més jove que ell i mare de la seva filla adolescent– havia abusat de la seva debilitat i li havia provocat la ruïna fent-lo firmar contractes quan el músic no estava en plena possessió de les seves capacitats cognitives.

Acumulava deutes i el 2018 es va veure obligat a abandonar el seu apartament al barri Leblon, una zona noble situada a la zona sud de Rio de Janeiro.