FESTIVAL D'ESTIU DE BCN

El Grec mira a Amèrica amb el Kronos Quartet

La formació inaugura dimecres el festival d'estiu de Barcelona amb clàssics americans i un muntatge d'Alba G. Corral

zentauroepp48794978 icult kronos photographed in san francisco  ca march 26  201190625200647

zentauroepp48794978 icult kronos photographed in san francisco ca march 26 201190625200647 / Jay Blakesberg

2
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

Fundat fa més de quatre dècades, el Kronos Quartet fa temps que va convertir les seves actuacions en una cosa que va més enllà d’una experiència musical en ús. Interessats en diferents disciplines artístiques, els seus membres s’han embarcat en ‘performances’ per mig món posant la banda sonora a projectes com el de l’espectacle amb què inauguraran el Grec 2019 en col·laboració amb alumnes de l’Esmuc –tres quartets de corda i un de saxòfons–, amb la cantant i compositoraMaria Arnali en un espai escènic concebut per l’artista visualAlba G. Corral.

El director del Festival,Francesc Casadesús, va afirmar que l’elecció del Kronos per a l’arrencada del Grec respon a l’eix temàtic de la programació, un viatge “al món anglosaxó, a Amèrica”. Ningú millor que els de San Francisco per narrar el que ha sigut aquest trànsit, però el Kronos també mira al futur. David Harrington, fundador, director artístic i primer violí del conjunt, explica que el programa escollit –i que es repeteix demà– inclou clàssics contemporanis, però també el que defineix com a “música del futur”, un repertori que l’agrupació està recopilant en el Kronos Learning Repertoire. Es tracta d’un projecte ‘online’ obert de manera gratuïta a intèrprets de tot el món. “Els músics joves tenen molts problemes per interpretar compositors actuals pels drets d’autor. Per això volem recopilar 50 obres lliures de drets de creadors contemporanis de tot el món –25 dones i 25 homes– del que serà la música del futur”.

Música de Gershwin, Riley, Glass, Seeger...

Notícies relacionades

Els encarregats de donar vida a aquestes partitures seranels quartets d’alumnes de l’Esmuc Atenea, Vivancos i el Nina Quartet, a més de l’Airum Saxophone Quartet. A partir de les 20.00 hores es distribuiran pels jardins del Grec com a teloners de luxe del Kronos, que prendrà possessió de l’escenari de l’amfiteatre de Montjuïc a les 22.00 per revisar obres deGershwin, Antonio Haskell, Michael Gordon, Jlin, Alex McDade, Terry Riley, Philip Glass i Pete Seeger. D’aquest últim, un incansable lluitador pels drets humans i amb una obra que el Kronos està portant a l’estudi de gravació, es rescataran algunes de les seves cançons més famoses, com ‘Everything there is a season’, més coneguda com a ‘Turn, turn, turn’. “Tant de bo que l’actual ocupant de la Casa Blanca s’assabenti de com n’eren, de pertinents, els temes que cantava Seeger, que no han perdut vigència”, va apuntar David Harrington.

Sense ànim de fer espòiler, al final del concert, il·lustrat amb les projeccions i l’especial il·luminació queAlba G. Corralha dissenyat especialment per a aquesta ocasió inspirant-se en les peces que componen el programa, s’uniran al Kronos els tres quartets de corda abans esmentats per oferir un gran final “que serà espectacular”, segons assegura el fundador del Kronos.

Temes:

Grec Música