FILMACIÓ A BARCELONA

La guerra civil en versió zombi

Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro roden 'Malnazidos', una superproducció que mostra el conflicte espanyol des d'un punt de vista inèdit

zentauroepp48719879 icult190621162424

zentauroepp48719879 icult190621162424 / QUIM VIVES

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro es van conèixer fa 20 anys quan cursaven estudis en l’ESCAC. Des d’aquell moment es van convertir en amics i col·laboradors. Totes les pel·lícules de Ruiz Caldera, des de 'Spanish Movie' (2009) fins a 'Superlópez' (2018), han sigut muntades per De Toro. Ara fan un pas més en la seva relació professional firmant junts 'Malnazidos', un projecte amb què havien fantasiejat fer realitat des que van llegir la novel·la ‘Noche de difuntos del 38’, de Manuel Martín, que utilitzava el context de la guerra civil espanyola per convertir-lo a l’escenari apocalíptic d’una invasió zombi. Ara, els dos bàndols rivals de la contesa hauran de lluitar junts contra un enemic comú, els morts vivents, i deixar de banda les seves diferències ideològiques.

“Volíem mostrar el conflicte desd’un punt de vista que no s’hagués vist abans”, explica per telèfon a EL PERIÓDICO Ruiz Caldera. “No vol dir que desdramatitzem els fets, volíem abordar-ho des de la perspectiva d’una pel·lícula d’aventures, acció i terror i situar-la en aquest marc històric tan poderós”.

Més de 2.000 figurants

La pel·lícula s’ha rodat en diferents localitzacions de Barcelona, buscant escenaris naturals per poder desplegar tots els mitjans utilitzats per a aquesta superproducció amb més de 2.000 figurants, 80 especialistes i en la qual s’han construït més de 200 metres de vies de tren per manipular tota la maquinària de l’època al llarg de les vuit setmanes que ha durat la filmació.

“Vam anar amb els deures molt fets i les idees molt clares al ‘set’ de rodatge. I el més important, tots dos volíem fer la mateixa pel·lícula”, diu Ruiz Caldera. “El que calia discutir ho portàvem discutit de casa”, continua De Toro. “Així que l’entesa ha sigut perfecta, sense discussions, sense polèmiques.He tingut la sort d’ajuntar-meamb un primer espasa i alhora debutar amb un amic. Crec que, si ara hagués de fer una pel·lícula en solitari, m’avorriria molt”.

Aventura de supervivència

Al capdavant del repartiment hi trobem Miki Esparbé, Aura Garrido, Luis Callejo, Jesús Carroza, María Botto i Álvaro Cervantes, que interpretaMecha, expert en explosius. “Crec que és la premissa més potent que m’ha arribat mai a la meva carrera”, diu. “És una aventura de pura supervivència. Avui m’ha tocat fugir d’un grup de zombis absolutament desbocats, ¡estaven a punt d’agafar-me! Cada dia és un repte, tan perillós com excitant. Espero arribar viu al final”, fa broma.

Ruiz Caldera (centre) i De Toro (dreta), durant el rodatge / QUIM VIVES

A causa de la complexitat del rodatge, que hi hagi dos directors al comandament ha acabat resultant molt útil. “És la primera vegada que treballo amb dos directors i crec que li ha anat molt bé, a la pel·lícula, perquè a cada escena hi ha molts actors, avui n’hem arribat a ser onze.I ells tenen els seus caps alineats, tots els esforços van en la mateixa direcció. Es reparteixen indicacions i tots ens sentim molt acompanyats”, diu Cervantes.

Còmic, la inspiració

Notícies relacionades

Tant Ruiz Caldera com De Toro reconeixen que els ha costat recopilar referències cinematogràfiques per a aquesta pel·lícula, ja que la guerra civil se sol representar a través del drama, també des de la comèdia, però no a través de la pel·lícula d’aventures. Per això van haver de recórrer a una de les seves fonts d’inspiració favorites, els còmics. “Alberto i jo som grans lectors (en el meu cas, la meva filmografia em delata). Per això ens hem basat en l’estètica dels còmics de gestes bèl·liques dels 70, com ‘Eloy’, d’A. H. Palacios. També té un punt una mica ‘pulp’, una cosa que s’aprecia al vestuari que ha creat Cristina Rodríguez, que resulta molt icònic”.

‘Malnazidos’ parteix com una de les grans apostes de Telecinco Cinema per al pròxim any. Un còctel inèdit que barreja diferents gèneres en el qual s’agermana una de les parelles més sòlides del cine espanyol, un tàndem que demostra que la unió fa la força a l’hora d’aportar originalitat i ambició a un projecte diferent i ple de sorpreses.