CINQUENA VEGADA EN LA HISTÒRIA DEL GUARDÓ

Declarat desert el premi Sant Joan 2019

El jurat considera que cap de les 45 obres presentades a concurs assoleix el mínim de qualitat

zentauroepp43826270 barcelona  barcelon s  18 06 2018  icult    gemma lienas  ga190527133111

zentauroepp43826270 barcelona barcelon s 18 06 2018 icult gemma lienas ga190527133111 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts

Per cinquena vegada en 39 anys d’història, el premi Sant Joan BBVA, un dels més ben dotats de la literatura catalana, ha quedat desert. El jurat del guardó ha decidit per majoria aquest dilluns no adjudicar el premi, al qual optaven 45 obres originals de diferents gèneres de prosa literària, per no aconseguir el mínim de qualitat exigida

El jurat d’aquesta edició del premi BBVA Sant Joan, convocat i organitzat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, ha basat la seva decisió recolzant-se en les bases del guardó, que determinen el procediment per arribar al veredicte: "El jurat segueix el procediment de votacions successives fins a obtenir una majoria de vots a favor d’una obra determinada, que arriba a ser la guanyadora. Si el jurat creu, no obstant, que cap de les obres presentades aconsegueix la qualitat mínima per ser publicada com a premi, aquest no pot ser adjudicat. En cap cas el premi es fracciona". 

Entre les 45 obres rebudes a concurs aquest any han predominat, assenyala l’organització, les novel·les (36 originals), seguides de cinc volums de narracions, dues memòries, un llibre de viatges i un dietari. El jurat, malgrat la seva decisió, reconeix mèrits parcials d’algunes de les obres que han passat a la deliberació final. 

Dotació

El premi Sant Joan, dotat amb 35.000 euros lliures d’impostos a més dels drets de l’edició comercial (que hauria anat a càrrec d’Edicions 62), ja havia quedat desert en quatre edicions anteriors els anys 1987, 1991, 2002 i 2007.  

Notícies relacionades

El jurat del guardó ha estat format per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Gemma Lienas (com a guanyadora de l’edició passada) i Carme Riera. En qualitat de secretari sense vot ha actuat el director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Joan Carles Sunyer. 

Història

El guardó va ser creat per Obra Social de Caixa Sabadell el 1981. En els últims anys l’ha convocat la Fundació Antigues Caixes Catalanes, mantenint l’objectiu de "fomentar l’escriptura i la lectura en català" i un jurat format per destacats noms de les lletres catalanes. El premi admet diferents tipus de prosa literària (novel·la, relat, narració de viatges, memòries, biografia, diari...), sempre inèdites i escrites en llengua catalana, independentment de la nacionalitat o residència de l’autor.