Premi de novel·la històrica Barcino per a Isabel Allende

El jurat destaca que l'autora xilena, en títols com 'La casa de los espíritus', ha preservat la memòria del seu país

zentauroepp38754905 madrid 05 06 2017 isabel allende en un momento de la present190523170537

zentauroepp38754905 madrid 05 06 2017 isabel allende en un momento de la present190523170537 / JUAN MANUEL PRATS

1
Es llegeix en minuts

L’escriptora xilena Isabel Allende ha guanyat aquest dijous el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, que concedeixl’Ajuntament de Barcelona, per "encarnar la implicació personal amb l’època que li ha tocat viure".

El jurat, integrat pels periodistes Òscar López i Sergi Doria, els escriptors Care Santos i Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Fèlix Riera, ha recordat que Allende va haverd’exiliar-se després del cop militar d’Augusto Pinochet el setembre del 1973, "preservant un tresor intangible: la memòria d’on va néixer".

En aquest punt, recorden que ha escrit novel·les com ‘La casa de los espíritus', 'De amor y de sombra', 'Hija de la fortuna' o 'Largo pétalo de mar’, el seu últim llibre, sobre el viatge transatlàntic que va organitzar el poeta Pablo Neruda a bord del 'Winnipeg' perquè 2.200 espanyols poguessin arribar a Xile per recuperar unes existències truncades per la guerra civil. 

"Exilis i vivències personals"

Així mateix, el jurat destaca que crea novel·les "que commouen per la seva radicalitat humana". En les seves històries apareixen "exilis i vivències personals que transiten de l’amor a la mort, vet aquí l’equació perfecta per crear novel·les que commouen per la seva radicalitat humana. Isabel Allende sent el que escriu", afegeix. 

Nascuda el 1942 a Lima (Perú), l’escriptora va passar els seus primers anys a Xile i, després d’exiliar-se a Veneçuela el 1973, actualment viu a Califòrnia (EUA) i es defineix com una "eterna estrangera". 

L’any 1982, la seva primera novel·la 'La casa de los espíritus’, un dels títols mítics de la literatura llatinoamericana, la va portar a convertir-se en una de les autores més llegides al món. En aquesta obra preserva la memòria del seu Xile natal, transformant, assenyala el jurat, "els seus familiars en personatges de novel·la i testimonis de la història".

Més de 70 milions d’exemplars venuts

Notícies relacionades

Al llarg de la seva trajectòria, en la qual ha guanyat més de 60 premis, compta amb 23 títols publicats i ha sigut traduïda a 42 idiomes, ha venut més de 74 milions d’exemplars i s’ha convertit en l’escriptora més venuda en llengua espanyola.  

Abans d’Isabel Allende, el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino l’han rebut Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq, Arturo Pérez-Reverte i Leonardo Padura. El guardó es concedeix en el marc del festival Barcelona Novel·la Històrica, que aquest any celebrarà la setena edició.