VUITENA EDICIÓ

El Primera Persona explica els seus bons i potents ganxos

zentauroepp48052386 peter hook190507183706

zentauroepp48052386 peter hook190507183706

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si una cosa no està trencada, ¿per a què s’ha d’arreglar? El Primera Persona continuarà sent, en la seva pròxima edició, ja la vuitena, el mateix que de costum: una cosa imprevisible. Un festival amb música i literatura, que no de música i literatura, "que rebutja l’abstracció teòrica com a principi", segons ha explicat el seu codirector Kiko Amat en roda de premsa, "i aborda qualsevol classe de disciplina amb mirada personal i íntima". Un festival de varietats sobre el jo que es tornarà a celebrar, com de costum, al Teatre CCCB, "espai idoni per donar-li aquell ambient íntim que requeria".

La primera de les seves dues jornades, la de divendres, dia 10, s’obrirà a les set de la tarda amb una càpsula anomenada 'Antifeixista'; segons Amat, "no fa falta explicar per què tenim una càpsula antifeixista, tenint en compte els temps que corren". Han convidat quatre persones perquè expliquin com funciona el feixisme i, potser més important, elucubrar sobre com es pot detenir. Són Mark Bray, autor del manual antifeixista 'Antifa', antic organitzador d’Occupy Wall Street; Helena Castellà Duran, politòloga i assessora al Parlament Europeu; Carles Viñas, doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona, i Jordi Borràs, fotoperiodista especialitzat en moviments nacionals i d’ultradreta.

La sessió seguirà amb una ‘performance’ parlada del mític escriptor irlandès Nik Cohn (en la foto), autor de la primera Bíblia del pop ('Awopbopaloobop alopbamboom'), el pseudoreportatge periodístic que va donar lloc a ‘Fiebre del sábado noche’ o la novel·la (‘Sigo siendo el mejor, dice Johnny Angelo’) que potser va inspirar Bowie en la creació de Ziggy Stardust. DJ Kosmos posarà banda sonora original en directe. I saltarà després a l’escenari Peter Hook, antic baixista de New Order, del qual fa poc Contra publicava a Espanya les seves memòries sobre la creació i penosa gestió del club The Haçienda a Manchester. Contestarà a les preguntes de la periodista Agnès Marquès, "una gran fan de la música, sobretot de Manchester", segons ha explicat l’altre cap de tot això, Miqui Otero.

Hook ha sigut, com l’escriptora, veterinària i poeta María Sánchez, un reemplaçament de gairebé última hora davant les cancel·lacions de les escriptores Sally Rooney i Siri Hustvedt per qüestions de salut. Serà Sánchez la que iniciï la segona sessió (22.00 h) amb una participació amb molt en comú amb el seu llibre ‘Tierra de mujeres’, subtitulat ‘Una mirada íntima y familiar al mundo rural’. A partir de fotos i objectes, explicarà la història de la seva família i els conflictes que castiguen al medi rural a Espanya. Com que també és poeta, recitarà.

Tancarà la jornada Julieta Venegas, que al ser cantant, cantarà, però sobretot presentarà "una faceta lectora més desconeguda i que és absolutament completa", ha dit Otero. Nodrida per Corín Tellado, les germanes Brontë i un gran santoral d’autores feministes, Venegas recitarà un text en el qual repassa aquesta passió lectora i il·lustrarà cada cosa que expliqui amb una cançó.

Sobre la bogeria

"El que ens agrada en el Primera Persona –ha dit Amat– és poder anar de Julieta Venegas a coses molt petites, a debutants". Aquestes últimes són Maria Manonelles i Montse Batalla, que obriran la tercera sessió del festival (dissabte a les 19.00 h). Són les autores de novel·les gràfiques sobre les seves veritables experiències amb la malaltia mental: ‘Dormo molt’ i 'Manicomio', respectivament. Laura Fernández les entrevistarà en una càpsula anomenada ‘Boges’, no per decisió del festival, sinó de les mateixes autores. Tot per normalitzar la discussió sobre els trastorns psíquics.

Es continuarà parlant de còmics i vides complicades durant la visita a l’escenari d’Emil Ferris, la molt premiada autora de ‘Lo que más me gusta son los monstruos’, novel·la gràfica equidistant d’EC Comics i Robert Crumb en la qual va començar a treballar després d’haver contret el virus del Nil Occidental i al quedar paralitzada de cintura per a baix. Parlarà amb ella una altra artista de còmics, la murciana Anna Galvañ.

Notícies relacionades

Tancarà la tercera sessió el periodista i boxejador aficionat Thomas Page McBee, conegut, sobretot, com 'el primer boxejador transsexual a combatre al Madison Square Garden'. “Li preguntarem per això, però anirem fins a la seva infància", ha dit Otero, "a quan era un nen i jugava amb He-mans o descobria el 'Frankenstein’ de Mary Shelley". L’entrevista l’escriptor i professor Use Lahoz.

Finalment, doblet molt musical per a la quarta sessió (dissabte, 22.00 h). Brett Anderson, líder de Suede, parlarà amb el periodista cultural Xavi Sancho sobre els seus començaments vitals i artístics, recollits en la primera part de les memòries 'Mañanas negras como el carbón'. I Mala Rodríguez parlarà amb Silvia Cruz sobre el que significa ser gitana, feminista i d’orígens obrers, i com es tradueix tot això en rap.

Temes:

Música